info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Polacker utan avtal på Stora Enso

Ett 30-tal byggnadsarbetare jobbar utan kollektivavtal på pappersbruket Stora Enso. Polackerna arbetar för företaget Centrostal Montaz.
Stora Ensos pappersbruk i Norrsundet, där cirka 30 polacker arbetar utan avtal.
Foto: David Holmqvist

– Förmodligen tjänar de långt mindre än svenska byggnadsarbetare, och därför vill vi skriva kollektivavtal. Det är en katastrof om för oss, om lönerna här kryper ner till de låga nivåerna, säger Karl-Göran Alm, ombudsman på Byggnads avdelning i Gävle.
Pappersbruket Stora Enso köpte före semestrarna ett gasfilter av företaget Alstom. Alstom anlitade i sin tur företaget Centrostal Montaz, som gör rörmontage och isoleringsjobb.
Byggnads informerades i början av sommaren om att byggarbetet skulle påbörjas i augusti.
– Men det startade mycket tidigare. Vi fick uppgifterna om att de hade satt igång från fackförbundet Pappers, säger Karl-Göran Alm.
Byggnads lyckades med hjälp av tolk få kontakt med den polska projektledningen i går, och på måndag ska man komma överens om en mötestid.
Om företaget vägrar att skriva under Byggnads kollektivavtal, överväger Byggnads avdelning att begära att förbundet sätter det polska företaget i blockad.
Utländsk arbetskraft från forna östeuropa som dumpar löner är ett problem sedan flera år i byggbranschen och Byggnads försöker löpande skriva avtal för att höja lönerna.
Förra året fick 92 slovakiska ugnsmurare 137 kronor per timme efter att avtal slutits med deras arbetsgivare, tidigare tjänade de mellan 13 till 18 kronor per timme.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Polacker utan avtal på Stora Enso

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig