info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Polacker river asbest utan skydd

Polska byggnadsarbetare river asbest helt utan skyddsutrustning i ett tättbebyggt villaområde i Piteå. Byggnads regionala skyddsombud förfasar sig över den livsfarliga asbesthanteringen.

Oroliga grannar hörde av sig till Byggnads kontor i Piteå. Ombudsmän åkte dit i två omgångar, dels i måndags och dels i går, och försökte stoppa rivningen. Beställaren var dock inte på plats och polackerna förstod ingen engelska.
När Byggnads kom till villatomten låg de sönderslagna asbestskivorna utspridda runt huset. Stora delar av fasaden hade rivits ner.
Jag tror knappast att de polska byggnadsarbetarna vet vad de handskas med, säger Byggnads avdelningsordförande Kjell Öquist till Piteåtidningen.

Inandning av asbesthaltigt damm kan leda till flera olika cancersjukdomar och därför är hanteringen omgärdad av hårda regler. Skivorna ska tas ner hela, och om inte det går, måste man ansöka om tillstånd för rivningen hos arbetsmiljöverket. När skivorna är nedmonterade ska de placeras i märkta påsar som är ordentligt tillslutna. Personlig skyddsutrustning måste användas, arbetsgivaren ska ha gjort en riskanalys och informerat sina anställda om riskerna.
Arbetsmiljöinspektionen har gjort en inspektion av arbetsplatsen i dag, men har inte kunnat nås för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Polacker river asbest utan skydd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig