info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Polacker lurades jobba gratis i tre veckor

Ett falskt byggföretag i Stockholm har under sommaren lurat både uppdragsgivare och anställda på stora belopp. Företaget drar igång projekt, anlitar polacker för att utföra arbetet, och försvinner sedan spårlöst när det är dags att betala ut lön. En villaägare i Stockholm förlorade 250 000 kronor på att betala ut ett förskott till bedragarna.

Företrädarna för företaget är byggnadsarbetare, norsktalande, med norskregistrerade bilar. De ger ett mycket trovärdigt intryck när de åker runt i villaområden och presenterar sitt företag. De visar F-skattsedel, reklamblad, kontraktsblock och visitkort. Under sommaren har använt bolagsnamnet Sydsvenska Bygg i sin marknadsföring. Detta företag existerar inte utan gick i konkurs i våras.

Företagarna rekryterar polsk arbetskraft genom att annonsera i tidningar i Polen. Arbetarna utlovas en bra ersättning, i nivå med svenska löner. Men när det är dags att betala, går företagarna under jorden.
– Polackerna berättade för mig att de skulle få 50 000 kronor var för jobbet som de skulle göra på min villa. De fick inga pengar, de är lika grundlurade som jag, säger en villaägare i Bromma.

När de gjorde upp affären, skrev norrmännen under ett kontrakt, där totalpris, och vad som skulle ingå, fanns med. Bland annat skulle man lägga ny undertakspapp, göra viss fasadrenovering, reparation av trappor och altan.
– Det skulle kosta totalt 450 000, och jag bedömer att de gjort jobb för cirka 200 000 kronor, säger villaägaren.
Efter tre veckors arbete vände sig norrmännen till villaägaren och vädjade om att få betalning i förskott. De förklarade att de skulle köpa ett företag som det fanns flera spekulanter på. Det gällde att slå till snabbt om köpet skulle gå igenom.
– Jag litade helt enkelt på dem. Nu vill jag varna andra, säger villaägaren, som vill vara anonym.

Norrmännen, som använder falska namn, är i 35-40-årsåldern och mycket trevliga. De är byggnadsarbetare och arbetar själva tillsammans med polackerna. Deras bilar är norskregistrerade och de använder svenska bolagsnamn. Den ene av de båda männen är extremt överviktig.
Efter det som hänt tog villaägaren kontakt med polisen, både för sin egen del och för att hjälpa polackerna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Polacker lurades jobba gratis i tre veckor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig