info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Plattsättare sjuka av primer

Primer som används i samband med kakelsättning ska undersökas. Plattsättare som använt produkten har känt illamående och yrsel.

Byggnads i Borås har därför vänt sig till arbetsmiljöinspektionen.
– Jag kan inte säga att det här är farligt, men när våra gubbar reagerar på det här sättet måste vi göra något, säger Kurt Eliasson, ombudsman på Byggnads i Borås.
Primer är en slags kemisk grundbehandling av olika ytor. Den används för flera ändamål och har då olika kemisk sammansättning. Den kan till exempel vara en fuktspärr eller användas som rostskydd eller för att få färg att fästa bättre.
I det aktuella fallet, en arbetsplats i Herrljunga, användes primern som en fuktspärr bakom kakel. När plattsättarna kom i kontakt med primern, som också luktade starkt, blev de illamående och kände yrsel. De avbröt arbetet och använder inte materialet innan hälsoriskerna är utredda. Plattsättarna ska också läkarundersökas.
Enligt instruktionerna ska man sörja för en god ventilation när man jobbar med det aktuella materialet. Men i utrymmet var det bara tio kvadratmeters golvyta, två meters höjd till tak och inga fönster.
Det har kommit rapporter om andra byggnadsarbetare som blivit dåliga av primer.
– För två år sedan var jag i kontakt med en byggnadsarbetare som blivit så dålig att han stannat hemma i en och en halv dag. Han hade fått ett bakrus efter att ha jobbat med materialet, säger Kurt Eliasson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Plattsättare sjuka av primer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig