info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Plåtslagare får sänkt fackavgift

Åtta avdelningar i Byggnads får dela på cirka sex miljoner kronor per år i tre år för att täcka kostnaderna för anställda i Bleck och Plåt.

Pengarna kommer från Byggnads centralt och går till de avdelningar som får ta över anställda från Bleck och Plåts distrikt.
Samtliga avdelningar i Byggnads får dessutom 10 000 kronor i ett så kallat aktivitetsbidrag för att klara sammanslagningen av de båda förbunden.
Förslag finns i en utredning om konsekvenserna av sammanslagningen mellan Byggnads och Bleck och Plåt som ska behandlas i Byggnads förbundsstyrelse.
Totalt kostar Bleck och Plåts personal cirka 8,5 miljoner kronor per år, varav cirka 2,5 miljoner är kostnaden för anställda på förbundskontoret.
Enligt förslaget är det alltså förbundet som får bära hela kostnaden under de tre första åren trots att huvuddelen av de anställda kommer att arbeta i Byggnads avdelningar.
Förslaget innebär också att Bleck och Plåts fastigheter, också de Folkets Hus-andelar som tillhört distrikt och avdelningar, förs över till Byggnads centralt. Det bokförda värdet på de lokalt ägda fastigheterna var 1,8 miljoner i 1998 års bokslut.
Plåtslagarna, som i Bleck och Plåt betalat 2,75 procent av bruttolönen i medlemsavgift, får sänkt fackföreningsavgift. Procentavgiften medförde 1998 att den genomsnittliga avgiften, inklusive den obligatoriska hemförsäkringen, var 470 kronor per månad. När de överförs till Byggnads avgiftssystem blir den genomsnittliga avgiften, förbunds- och avdelningsavgift, 326 kronor per månad.
Plåtslagarna medlemsavgifter innebär en intäkt till Byggnads på knappt 20 miljoner kronor per år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Plåtslagare får sänkt fackavgift

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig