info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Plåtslagare blev Årets byggkvinna: ”Utmärkelsen ger styrka att fortsätta framåt”

Emmalena Andersson har fått utmärkelsen Årets Byggkvinna. Hon får priset för sitt arbete mot mobbing och trakasserier i branschen men också för att hon inspirerar kvinnor att söka sig till plåtslagaryrket.

Plåtslagaren Emmalena Andersson har fått utmärkelsen Årets byggkvinna 2021. Foto: Byggföretagen

Till vardags är Emmalena Andersson byggchef på ett plåtslageri. Där har hon bland annat byggt upp strukturer för att få till ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Idag är hennes plåtslageri certifierat för Trygg plåt.

Men Emmalena är också föreläsare i skolor och hjälper kvinnor att hitta bra praktikplatser.

– Ett exempel på något jag är stolt över: en tjej som heter Amanda. Hon var på väg att lämna plåtslageribranschen på grund av trakasserier och tog ledigt för att få träffa mig och prata om det. Hon var så nedtryckt av att bli kallad jävla hora och annat tråkigt så jag beslutade mig för att ge henne en praktikplats hos oss. Det visade sig att hon är jätteduktig och sedan hittade jag en ny bra praktikplats och i dag älskar hon yrket.

Emmalenas besök i skolor har gjort att fler tjejer vågar söka sig till byggbranschen och det har även lett till att många kontaktar henne privat, för att få vägledning ut i yrkeslivet.

→ Läs även: ”Berättar om trakasserier på bygget och peppar andra”

Syftet med priset Årets byggkvinna är att uppmärksamma kvinnliga förebilder som bidrar till en mer inkluderande och jämställd byggbransch.

Byggföretagen och Sandra ”Byggsandra” Mobaraki har tagit initiativ till utmärkelsen. Kvinnor inom alla yrkeskategorier, från olika yrken på tjänstemannasidan, till olika yrken bland arbetarna, kan tilldelas priset, som delas ut för första gången i år.

Juryn bestod av representanter från bland andra Byggföretagen och Byggnads.

Juryns motivering:
Emmalena har i sin roll som plåtslagare och byggchef bidragit till en bättre arbetsmiljö på såväl plåtföretaget hon är verksam inom som branschen. Hon arbetar med viktiga områden som psykosocial hälsa, mobbing och trakasserier för att skapa en bättre bransch. Utöver det arbetar hon nära utbildningsorganisationer för att säkra kompetensen för branschen. 

Övriga två finalister var Stephanie Olsson, snickare och lagbas på Veidekke och Emilia Carlman, produktionschef på NCC.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Plåtslagare blev Årets byggkvinna: ”Utmärkelsen ger styrka att fortsätta framåt”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig