info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Platschef riskerar åtal efter fallolycka

Arbetsmiljöverket har begärt åtalsprövning efter en fallolycka i Umeå i maj 2000. En murare föll 5,5 meter och skadade ryggen allvarligt.

Olyckan inträffade när muraren skulle gå från en klätterplattform till en hakiställning. En lös trall, med svag lutning, var transportled mellan plattformen och ställningen.
När muraren gick bakåt på trallen gled den undan och muraren föll, slog i ryggen i ett skärmtak och föll sedan till marken. Den 62-årige muraren är fortfarande sjukskriven efter olyckan.
Arbetsmiljöverkets utredning visar att ställningen var byggd utan de skyddsanordningar som krävs samt att tillträdesvägen, den lösa trallen, var felaktigt utförd. Trots att felen hade påpekats vid tre skyddsronder hade de inte åtgärdats.
Åtalsanmälan betonar att Skanska, som arbetsgivare, har brustit i sitt ansvar för att arbetet kunde utföras på ett säkert sätt. Enligt den delegationsordning som Skanska tillämpar är det platschef eller närmast högre chef som är ansvarig.
Byggnads i Umeå har nu gjort en arbetsskadeanmälan och anmält skadan för vållandeprövning. Om det konstateras att Skanska varit vållande till olyckan kan muraren få full täckning för inkomstförlusten under sjuktiden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Platschef riskerar åtal efter fallolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig