info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Platschef dömdes för byggolycka

Det var platschefens ansvar att två våningsplan rasade vid ett tillbygge vid Halmstad lasarett. Det konstaterade tingsrätten i tisdags. Raset ledde till att fyra byggjobbare skadades.

Olyckan inträffade 1998. Två våningsplan rasade plötsligt, bara två timmar efter att ett nytt bjälklag gjutits. Det kunde konstateras att stämpen som stöttade bjälklagen varit alldeles för få. På vissa ställen belastades de 70 procent över tillåten tyngd.

Och det var alltså platschefens ansvar att det här fick ske, konstaterar tingsrätten i sin dom. Han var oaktsam när han inte bättre kontrollerade hur många stämp som behövts. Brottet han gjort sig skyldig till är vållande av kroppsskada. Han ska nu betala 12 000 kronor i böter samt advokatkostnader på 27 000 kronor. Däremot dömdes han inte till grovt vållande till kroppsskada som åklagaren yrkade på. Oaktsamheten var inte medveten anser tingsrätten.

Platschefen nekade i rätten till anklagelserna. Han hävdade att han följt en handbok för betongarbete. Han ansåg att företaget var ansvarigt för skyddsarbetet, inte han personligen.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Platschef dömdes för byggolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig