info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Platschef åtalad efter fallolycka

En lagbas på ett bygge i Motala skadades svårt i januari 2001 när han föll från en fem meter hög ställning. Nu är platschefen åtalad för arbetsmiljöbrott.

En 40-årig träarbetare i Motala lider av bestående skador efter en fallolycka i januari 2001. Nu har åklagare beslutat att åtala platschefen på bygget där olyckan inträffade. Åtalet bygger på att platschefen borde ha kontrollerat att ställningen som mannen föll från klarade säkerhetsreglerna.
– Det här åtalet är ett resultat av att polisen nu avsatt resurser för utredning av arbetsmiljöbrott. Det ser vi som mycket positivt, säger Ronald Nyberg, regionalt skyddsombud på Byggnads i Linköping.

Ställningen på arbetsplatsen var byggd av ett professionellt ställningsföretag. Men under byggtiden hade mellanledaren i skyddsräcket och fotlisten tagits bort vid olycksplatsen.
Fallolyckan inträffade när snickaren skulle slänga skräp i en container, från ett ställningsplan cirka fem meter över marken. När han halkade på en skiva som låg på bomlaget föll han under skyddsräckets enda ledare, till marken.

Snickaren skadade ryggen så allvarligt att han inte kunnat komma tillbaka till byggjobb.
Ställningen hade stått en längre tid med de brister som gjorde att snickaren kunde falla ut genom skyddsräcket. Det har bidragit till åklagarens beslut att åtala platschefen för arbetsmiljöbrott. Målet kommer att prövas i domstol i december i år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Platschef åtalad efter fallolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig