info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Personal tar över byggbolag

Krisdrabbade PNB ska sälja två av sina dotterbolag med totalt 350 anställda byggnadsarbetare. Personalen förhandlar om att få ta över och är nära en uppgörelse.

Huvudägaren Percy Nilsson förhandlar just nu med tio anställda byggchefer i dotterbolaget PNB Öst som vill köpa företaget. Kontraktet är redan skrivet, men vissa frågor återstår enligt vd:n Joakim Tryggstad att diskutera.
– Vi är cirka tio personer som deltar i förhandlingarna och vi vill sjösätta affären, sedan kommer övriga anställda att få erbjudande om att bli delägare, säger Tryggstad.
Företaget sysselsätter cirka 115 yrkesarbetare i Stockholmsområdet.
– Jag är så klart intresserad av att titta på hur erbjudandet ser ut. Men samtidigt är jag tveksam. Det är så osäkert i Stockholm. Det går så mycket upp och ned, säger anläggaren Anders Persson.

Ägarförändringen kommer inte att innebära neddragningar av personal, enligt vd:n Joakim Tryggstad. Han tror snarare på en expansion.
– Marknaden är god i Stockholm just nu. Inom drift och underhåll och byggservice kommer vi att öka. Inom anläggning ligger vi kvar på samma nivå. Om vi håller oss till lite mindre jobb på byggsidan, så är marknaden god, säger han.

Även PNB Väst, med cirka 230 anställda byggnadsarbetare, är till salu. I skrivandes stund sitter tio byggchefer och förhandlar med moderbolaget om att få ta över.
– Vi tror mycket på det här: vi blir ett medelstort byggbolag med skapliga muskler och stark lokal anknytning. I dagsläget är marknaden god här i Göteborg. Men det är ju alltid en prisfråga. Om det blir en rimlig affär blir det lättare att överleva även vid en nedgång, säger Bengt Karlsson, avdelningschef för byggsidan inom PNB Väst.

Ägaren av fd Geab, som sålde sitt Göteborgsföretag till PNB för något år sedan, deltar också i förhandlingarna och skulle i så fall köpa ”tillbaka” delar av sitt gamla företag om affären blir av. I skrivande stund är också ett annat företag intresserat av att köpa, men PNB Västs byggchef Bengt Karlsson vill inte avslöja vilket företag det är frågan om.

Bakom huvudägaren Percy Nilssons beslut att sälja dotterbolagen ligger stora ekonomiska problem. PNB drogs med i IT-vågen och blev delägare i bredbandsbolaget Utfors, som anlitade PNB för bygguppdrag. PNB har också gjort affärer med problemtyngda Song Networks. Totalt har PNB fordringar på cirka 400 miljoner, enligt Percy Nilsson själv.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Personal tar över byggbolag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig