info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Permitterade går tillbaka på måndag

De cirka 20 byggnadsarbetare på NCC i Malmö, som permitterades i onsdags på grund av ett skyddsombudsstopp, går tillbaka till arbetet på måndag.

Beslutet om att de permitterade ska återgå till arbetet togs av yrkesinspektionen, efter möten med representanter från företagsledning, tjänstemannafack, Byggnads, samt företagets personalavdelning.
– Jag kan inte blanda mig i företagets lönetvist, men jag har ansvar för tillsynen av arbetsmiljön, och ställde därför krav på företaget att förbättra de psykosociala förhållandena. Jag ser allvarligt på det här, säger Ewa Thormählen.

Enligt Ewa Thormählen finns det inte något lagstöd för att låta arbetsplatsen vara stängd fortsättningsvis.
– Det är inte fara för liv och hälsa, men på sikt, när bygget går in i en intensivare fas, kan de anställda bli sjuka och skadas om inte arbetsmiljön förbättras, säger hon.
NCC ska i början på nästa vecka gå ut med en arbetsmiljöenkät till alla anställda, både byggnadsarbetare och arbetsledare. Företaget ska sedan inom 14 dagar, utifrån resultatet av enkäten, tala om för inspektionen vilka åtgärder man tänker vidta.
– Jag tycker att 14 dagar är alldeles för lång tid, men fick lov att acceptera den tidsgränsen, säger Kosti Markkanen, huvudskyddsombud, som stoppade bygget i onsdags.

Byggnadsarbetaren Göran Olsson tycker att mötet med yrkesinspektionen var bra.
– YI kan inte medla i konflikten. Men mötet var ändå bra, jag ser en liten ljusning, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Permitterade går tillbaka på måndag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig