Pengakris för giftforskare
I morgon tisdag håller styrelsen i AFA ett möte där förslaget till lösning ska tas upp.
-Det har varit olidligt att inte veta vilka ekonomiska ramar vi har att röra oss med och det har lett till att hela verksamheten måste gå på sparlåga, säger forskaren Gunnar Skarping.
Han och hans forskarteam tog för några år sedan fram de nya internationellt uppmärksammade mätmetoderna för de giftiga isocyanaterna som finns i flera produkter i byggbranschen.
Forskarna arbetar numera i Hässleholm, där kommunen bidragit med nya lokaler. Ändå har verksamheten under lång tid måst gå på sparlåga. Problemet är att de har väntat länge och fortfarande väntar och hoppas på forskningsanslag från AFA, (före detta AMF Försäkringar), där LO, SAF och PTK ingår.
Vid mötet i morgon finns ett förslag som en beredningsgrupp tagit fram. Det rör sig om en paketlösning där tre forskningsansökningar från olika forskare är med.
Redan före midsommarafton förra året fanns en uppgörelse om isocyanatforskningen i Hässleholm. Parterna på plats representerade näringsdepartementet, Hässleholms kommun, Lunds universitet och AMF Försäkringar, som var representerade genom LO. Alla skulle bidra med var sin del i uppgörelsen, var meningen och bedömningen var att AMF Försäkringar skulle bidra med tolv miljoner kronor till forskningen. Men av detta blev inget. SAF, som inte var med på mötet, sa nej till att AMF skulle bidra med tolv miljoner och även senare när ansökan skrevs ner. SAF ville bland annat att staten skulle bidra mer eftersom man anser att forskningen mycket har tvärvetenskaplig karaktär. Men nu verkar alltså en lösning vara på gång.
Isocyanater finns i byggbranschen i bland annat limmer, lacker, fogskum, med mera.