info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Pengabrist för ännu en storbyggare – ”Kan inte betala”

Efter flera år med förluster har nu det ekonomiska läget blivit akut för Aros Bygg & Förvaltning i Västerås. Nu kan de inte betala sina leverantörer.

Aros Bygg & Förvaltning har hamnat i en ekonomisk knipa. Nu pågår en företagsrekonstruktion. OBS! Arkivbild. Foto: Mostphoto

Aros Bygg & Förvaltning, som är aktiva i Mälardalen, har ansökt om beslut om företagsrekonstruktion hos tingsrätten i Västerås. En förfrågan som tingsrätten sagt ja till.

Byggbolaget har tre affärsområden – entreprenadverksamhet, byggservice och fastighetsförvaltning. Det är entreprenaddelen som står för förlusterna. Bolaget har 75 egna anställda och sysselsätter även en del konsulter. Företagets byggprojekt ger även ett stort antal underentreprenörer jobb. I ansökan om rekonstruktion står det att ”bolaget inte kan betala sina leverantörsskulder i takt med att de förfaller till betalning”.

Läs också Storrivare i konkurs – trots fina siffror i norr: "Blev bestörta"

Aros Bygg & Förvaltning har gått dåligt ekonomiskt i flera år. I sin rekonstruktionsansökan skriver bolaget att förlusten under 2018 var nära 20 miljoner kronor. Detta på en omsättning på 500 miljoner kronor. Just det året började företaget prioritera omsättning före lönsamhet. Bolaget lyckades, omsättningen ökade kraftigt, men samtidigt försämrades lönsamheten. Året därpå halverades omsättningen. Visserligen blev det en vinst då, 3 miljoner kronor, men den hängde samman med en försäljning av en fastighet. Även 2020 blir det minussiffror. Förlusten landade på minus 8 miljoner.

Förlustsiffrorna har fortsatt även under årets första kvartal. Siffrorna pekar preliminärt på en omsättning på 63 miljoner kronor och en förlust på 3,8 miljoner kronor. Och på grund av det ansträngda ekonomiska läget har företagen nu upprättat en kontrollbalansräkning. Den visar att bolagets pengar är förbrukade.

Aros Bygg & Förvaltning ett av flera byggbolag som den senaste tiden drabbats av ekonomiska problem. Byggnadsarbetaren har tidigare bland annat skrivit om konkursen i Constrera med över 100 miljoner kronor i skulder och Miljörivarna med 250 anställda.

Aros Bygg & Förvaltning skriver i rekonstruktionsansökan om varför de hamnat i den här situationen. Ledningen menar att bolaget inte haft ”organisationen och bemanningen som krävdes för att kunna hantera projekten på ett kostnadseffektivt sätt”. De lyfter även fram flera tvister med beställare som hållit inne betalningar. Dessutom menar ägarna och styrelsen till bolaget att de dåliga resultaten delvis mörkats genom så kallad successiv vinstavräkning. Något, som när det upptäcktes, ledde till att en affärsområdeschef fick lämna sin tjänst.

Enligt balansräkningen har Aros Bygg & Förvaltning nu 30 miljoner kronor i skuld till nära 200 företag.

Läs också Storbyggare i konkurs efter tvist och skulder: ”Det kommer ta tid”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Pengabrist för ännu en storbyggare – ”Kan inte betala”