info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Pendlings-nej ökar svartjobb"

- Finansdepartementet förstår inte vilka problem med svartjobb det kommer att bli, när konjunkturen går uppåt och alla arbetslösa är tillbaka i jobb. Då behöver företagen ta in folk utifrån.

Det säger Hans Tilly, andreordförande i Byggnads. Han är mycket besviken över att finansdepartementet nu sagt nej till pendlingsstöd för byggnadsarbetare. I helgen tog Byggnads ordförande Ove Bengtsberg kontakt med finansminister Bosse Ringholm och fick ett definitivt besked: det kommer ingen skrivning om pendlingsstöd i vårpropositionen.
– Bosse Ringholm anser att byggföretagen ska lösa personalbristen själva. Visst, för de stora företagen är det inga problem att betala traktamenten och resekostnader, men för de små företagen kostar det för mycket. Lösningen blir att ta in svart arbetskraft, säger han.
– Vi ser vad som håller på att hända i Skåne där polacker med f-skattsedel används som arbetskraft. Vi vill ha framförhållning för att undvika en sådan situation i andra regioner.
Ett annat skäl som Bosse Ringholm anför är att de finns drygt 900 arbetslösa byggnadsarbetare i Stockholm.
Tidigare kartläggningar av Byggnads avdelning i Stockholm har visat att ungefär 400 av de öppet arbetslösa av olika orsaker kommer att få stora problem med att komma tillbaka till yrket.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Pendlings-nej ökar svartjobb"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig