info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Pendlare skiljer sig oftare

En ny avhandling visar att de som har långa resor till jobbet har svårare att hålla ihop en relation. - De som reser mycket har en tendens att bli stressade då de träffar sin familj mindre, vilket i sin tur ökar risken för separation, säger Erika Sandow, doktorand på kulturgeografiska institutionen vid Umeå universitet.

I avhandlingen har man tagit upp hur relationen påverkas av längre resor till och hem från jobbet varje dag i veckan. De har inte undersökt hur de som veckopendlar påverkas.
– För att räknas som långpendlare måste resan ta minst en timme, säger Erika Sandow.
En slutsats som kommit fram är att risken för skilsmässa ökar med 40 procent bland dem som långpendlar varje dag. Något som många byggnadsarbetare gör.
– Många som missar delar av dagen med familjen blir stressade. Det kan handla om att man inte är med under frukosten eller att man inte hinner med att ta lika stort ansvar för uppfostran, säger Erika Sandow.
Det är fler män än kvinnor som långpendlar. Avhandlingen visar att kvinnor väljer mindre kvalificerade arbeten nära hemmet för att hinna med att ta ett större ansvar för familjen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Pendlare skiljer sig oftare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig