info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Peabstrejk avbruten

Strejken bland 230 Peabanställda på fem arbetsplatser i Stockholm avbröts i tisdags. Förhandlingar pågår på en av arbetsplatserna.

Det är upprörd stämning i Peabs bodar vid storbygget Järla sjö i Stockholm. De 120 byggnadsarbetarna strejkade under en del av fredagen den 26 och måndagen den 29 april för att få Peab att inleda förhandlingar om lönen på jobbet.
– Det har inte hänt något på sju månader. Vi känner oss lurade, säger Thomas Åhman, en av träarbetarna på arbetsplatsen.
Under tisdagen den 30 april återgick man till arbetet eftersom förhandlingar inleddes. Förhandlingar pågick under hela tisdagen utan att man nådde en överenskommelse. Man beslutade då att fortsätta förhandla den 6 maj.
Förhoppningarna är dock inte stora i laget.
– Det är uppenbart att storföretagen växeldrar i sina försök att tvinga på oss sina bonuslöner. Nu är det Peab som kör hårt och så delar dom väl på notan för vad det kostar, säger Kent Pettersson.

Konflikten gäller en överenskommelse från förra hösten då man kom överens om att tillämpa den så kallade nybyggnadslistan, en ackordsprislista, på en Peabarbetsplats medan man skulle ha resultatlön på Järla sjö. Nu menar byggnadsarbetarna att Peab har lämnat ett skambud på arbetsplatsen där man skulle tillämpa rakt ackord och att företaget inte visat någon förhandlingsvilja alls på Järla sjö.
– De försöker få det till att det här är en lyxstrejk. Men det handlar om principer, säger Thomas Åhman.
Laget på Järla sjö vill ha en resultatlön som är baserad på produktionsresultatet på arbetsplatsen. Och de kräver också att Peab fullföljer uppgörelsen om tillämpning av nybyggnadslistan på den arbetsplats i Hammarby Sjöstad som var en del i den ursprungliga uppgörelsen.
– Vi kan inte ge efter mer nu. Det här handlar vårt lönesystem och Peabs agerande är bara en del av byggföretagens strategi för att få oss att överge lagackorden. Det som händer här påverkar alla byggnadsarbetare i hela landet, säger Tommy Andersson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Peabstrejk avbruten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig