info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Peabgrundare åtalad

Sex personer har åtalats för mutbrott och bestickning i samband med byggandet av den nya nationalarenan för fotboll, Swedbank Arena i Solna. En av dem är Peabs grundare Erik Paulsson.

Åtalet grundar sig i ett beslut på ett möte om att förre stadsdirektören i Solna, Sune Reinhold skulle få ersättning, utöver den lön han hade från kommunen. Meningen var att han skulle ersättas för särskilda tjänster som han gjorde i samband med arenabygget. Sammanlagt har drygt 900 000 kronor betalats ut till hans konsultbolag, enligt chefsåklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption, som har väckt åtalet. Han menar att utbetalningen är en otillbörlig belöning.
Pengarna har betalats ut av ett av arenabolagen, Råsta Administration, där kommunen och Peab ingick som delägare, tillsammans med Svenska Fotbollsförbundet, Fabege som är ett fastighetsbolag i Peabsfären och Jernhusen. Uppgörelsen om betalning ska, enligt åklagaren, ha gjorts upp vid ett möte i Båstad 2007.
Åklagaren har nu åtalat förre stadsdirektören Sune Reinhold för grovt mutbrott. Övriga fem personer som åtalats är representanter för bolaget som betalade ut pengarna och åtalas i egenskap av det.
Kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen åtalas för grov bestickning, alternativt medhjälp till mutbrott. Han har meddelat att han tar time out från sitt uppdrag.
Erik Paulsson har åtalats för grov bestickning, liksom ytterligare tre direktörer med inblandning i det aktuella bolaget. Där ingår också en före detta hög Peab-chef. Samtliga åtalade nekar till anklagelserna.
Åklagaren har också yrkat på en företagsbot på två miljoner kronor till Råsta Administration.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Peabgrundare åtalad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig