info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Peab vill starta byggymnasium

Byggkoncernen Peab och friskolekoncernen Vittra utbildning har ansökt om bidrag för att starta ett fristående byggymnasium i Ängelholm. Vittra har tidigare fått kritik från Skolverket för att deras två andra gymnasier inte lever upp till de nationella målen.

Enligt ansökan till Skolverket vill parterna starta gymnasiet från och med höstterminen år 2004. Tanken är att ett aktiebolag, samägt av Peab och Vittra, ska vara huvudman för skolan. Projektidén föddes under förra hösten och kom sig naturligt då Peab tidigare haft bygguppdrag för Vittra. Totalt har Vittra 22 skolor i södra Sverige.
– Eftersom det inte är klart med tillståndet från Skolverket känner jag mig osäker om vi hinner till år 2004. Det lutar snarare åt år 2005, säger Hans Trulsson, som ansvar för kompetensutveckling på Peab.
I förstudien som gjorts är tanken att elever från hela Sverige ska kunna söka till skolan. Ungefär 60 elever ska antas varje år.

– Vi känner att vi måste trygga återväxten i branschen. De byggymnasier som finns har inte tillräckligt med platser. Antalet byggnadsarbetare som kommer att pensioneras är fler än de som nyutbildas, säger Hans Trulsson.
Skollokalerna ska också användas för att fortbilda Peabs redan anställda byggnadsarbetare. Förutom den yrkesinriktade utbildningen ska en mer teoretisk utbildning erbjudas, för framtida byggingenjörer.
Skolverket har, enligt Dagens Nyheter, riktat kritik mot Vittrakoncernens två andra gymnasieskolor, L’Estradska skolan i Stockholm och Sjölins skola i Göteborg. Bristerna fanns i bland annat studieupplägg och betygssättning. Vittra måste åtgärda bristerna innan den 1 oktober. Annars kan skolorna förlora rätten till bidrag.

Hur känner ni inför kritiken som riktats mot Vittra?
– Det är lite osäkert. Vittra har inte så många gymnasier utan flest grundskolor, det är lite nytt för dem. Vi kommer såklart att fördjupa vår analys av läget, säger Hans Trulsson.
Byggnadsarbetaren har sökt Stig Johansson, vd för Vittra, för att få kommentarer kring den kritik Skolverket riktat mot skolorna i Stockholm och Göteborg. Han har inte ringt upp.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Peab vill starta byggymnasium

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig