info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Peab vill säga upp 29 i Östergötland

Peab vill säga upp 29 byggnadsarbetare i Östergötland. Arbetarna protesterar och menar att det inte alls är arbetsbrist. De hänvisar till att Peab säljer ut jobb som kan göras av företagets egna anställda.

I Östergötland, där Peab är indragen i en segdragen lönekonflikt med stupstockslön på ett flertal arbetsplatser, vill företaget säga upp 29 personer. Uppsägningsplanerna berör två turordningsområden: Linköping och Norrköping.
– Att vi vill varsla 29 har inget med konflikten att göra. Det är helt enkelt arbetsbrist. Objekt håller på att färdigställas och vi har inte fått in nya objekt, säger personalsamordnaren Sune Samuelsson.

Men byggnadsarbetarna tycker att uppsägningarna rimmar illa med att Peab hempermitterar och låter externa företag utföra jobbet.
– Om det är arbetsbrist borde de låta de egna gubbarna slutföra projekten, säger Bernt Ählström, som är med i MB-gruppen i Peab.
MB-gruppen vill att en arbetstagarkonsult kopplas in för att utreda arbetsbristen. Enligt utvecklingsavtalet har facket på företag med mer än 50 anställda rätt att anlita en arbetstagarkonsult vid förändringar som påverkar sysselsättningen
– Man kan undra vad det kostar att både ha folk hemma och samtidigt ta in folk utifrån, funderar Bernt Ählström.

Enligt personalsamordnaren Sune Samuelsson på Peab är många fler hempermitterade, inte bara byggnadsarbetare som har stupstockslön.
– I Norrköping har vi tre hempermitterade i Pronova-området. I Linköping har vi tre till – på rättsmedicinalverket och SKL. Det kommer att bli fler när vi inte längre kan hitta tillfälliga lösningar, säger Sune Samuelsson, Peab.
Ett tjugotal anställda vid två arbetsplatser i Linköpings och Norrköpings turordningsområden arbetar sedan en tid för stupstockslön sedan de centrala förhandlingarna strandat. Nio personer är hempermitterade med stupstockslön. Ytterligare tre, som enligt byggnadsarbetarna skulle ha kommit till ett av de omstridda byggena har skickats hem. Två är sjukskrivna.

Fyra egenföretagare samt tre företag med totalt cirka 10-11 anställda har tagit över jobbet. Det byggnadsarbete som utförs på den ena arbetsplatsen är takarbete, på den andra är det exempelvis isolering, fönster, invändiga väggar, takarbete och gips.
Konflikten bottnar i att parterna inte lyckats komma överens i löneförhandlingen. I tidningen Byggindustrin har Peab Division Bostäders chef Thomas Andersson förklarat att de anställda får välja mellan bonus, fast lön och ackord. Överenskommelse ska sikta in sig på en förtjänst på cirka 155 kronor i timmen, dvs femton-tjugo kronor lägre timlön än genomsnittsförtjänsten i Östergötland.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Peab vill säga upp 29 i Östergötland

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig