info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Peab valde stupstock på Lustgården

Ett tredje Peab-bygge i Östergötland går ner på stupstockslön den 1 april. Förhandlingar om ackord för kvarteret Lustgården i Linköping strandade på onsdagseftermiddagen.

– Det är bedrövligt, säger lagbasen Svante Rosvall på Peab i Linköping. På torsdagsmorgonen fick han beskedet att Peab, genom Sveriges Byggindustrier (BI), avbrutit den centrala ackordsförhandlingen. På fredag, den 1 april, får Peab-laget på kvarteret Lustgården i Linköping sänkt lön, till avtalets stupstock 109 kronor per timme.
– De ville inte skjuta till en spänn till, säger Svante Rosvall.
Han säger att lagets förslag skulle ha givit 163 till 165 kronor per timme. Redan det hade inneburit en lönesänkning jämfört med tidigare projekt. Trots att de hade prutat också på det budet i den centrala förhandlingen så valde Peab strandning och stupstock.

Gösta Sjöström, informationsansvarig på Peab, är dåligt insatt i förhandlingen. Han säger att det är beklagligt att parterna inte kan enas men att företaget har erbjudit en uppgörelse som enligt Peabs uppfattning ger 27 000 kronor per månad (cirka 155 kronor per timme).
Totalt är det nu runt 40 Peab-anställda i Östergötland, i det nybildade Peab Bostad, som råkat ut för att ackordsförhandlingar lett till stupstockslön. På projekten i Norrköping och Vadstena har Peab valt att permittera många av de egna anställda och i stället anlitat underentreprenörer.

– Frågan är om Peab också här kommer att ta in okvalificerade f-skattare, säger Roland Johansson, mätningsföreståndare på Byggnads i Linköping.
– I så fall måste beställarna fråga sig om Peab är en seriös entreprenör.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Peab valde stupstock på Lustgården

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig