info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Peab skickar hem ackordslag

Peab skickade på torsdagen hem åtta av de anställda på kvarteret Lustgården i Linköping, där en lönekonflikt pågår. Beställaren, Riksbyggen, kritiserar nu Peab och oroas över projektets kvalitet.

På torsdagen, vid halv tolv, meddelade Peabs platschef på kvarteret Lustgården i Linköping att åtta av de nio anställda kunde gå hem. De blir permitterade tills vidare och får 109 kronor i timmen för att inte göra något alls.
Kvar på bygget blir lagbasen och skyddsombudet Svante Rosvall. Han får stanna på grund av att han är skyddsombud.
– Men jag ringde direkt till avdelningen och avsade mig uppdraget. Så jag får nog gå hem jag också, säger han.

Ackordslaget på Lustgården har gått på stupstockslön, 109 kronor per timme, sedan den 1 april efter det att centrala ackordsförhandlingar strandat. De är ett av tre ackordslag på Peab i Östergötland som påtagligt fått känna på att Peab inte vill vara löneledande.
Precis som på de övriga byggena, i Vadstena och i Norrköping, permitteras nu de egna anställda och ersätts av underentreprenörer. I Linköping är det dock minst ett av de tillfrågade företagen som tackat nej till jobb.

Svante Rosvall är bedrövad över situationen.
– Det är sorgligt, säger han, vi var ett väl fungerande gäng med en suverän platschef som gjorde bra jobb. Nu får vi inte bygga.
Byggnads ordförande Hans Tilly, som också är ordförande i Riksbyggen som är Byggherre för kvarteret Lustgården, fick på torsdagskvällen information om permitteringarna av en i ackordslaget. Han är orolig över det han fick veta och har kontaktat Riksbyggens vd för att ta fram mer information.
– En av Riksbyggens grundprinciper är att byggande ska utföras av fackligt organsierade byggnadsarbetare. Om Peab nu skickar hem anställda och anlitar f-skattare så är det naturligtvis inget som vi stödjer, säger han.

Hans Tilly säger också att han fått uppgifter om att bygget nu lämnas i ett skick som kan äventyra kvaliteten.
– Det är för tidigt att säga om det här påverkar vår syn på Peab som entreprenör. Vi samarbetar i ett projekt i Malmö som har som mål att komma till rätta med stress och kvalitetsproblem och hoppas att det är den modellen som Peab väljer att satsa på, säger Hans Tilly.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Peab skickar hem ackordslag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig