info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Peab: sänk lönen eller förlora jobbet

På två Peab-jobb i Östergötland pågår infekterade ackordsförhandlingar. De anställda berättar om hot om uppsägningar.

– De säger att lönerna ska ner 20 kronor per timme. Går vi inte med på deras bud blir det uppsägningar, berättar Bo Sjögren, lagbas på Peabs bostadsbygge i Vadstena.
Ackordslönerna i Östergötland har varit de högsta i Sverige under några år. Bo Sjögren och hans arbetskamrater har tjänat 167 kronor i timmen i genomsnitt på de senaste jobben.

När det före jul blev dags för ackordsförhandling på bostadsbygget i Vadstena blev det tydligt att Peab inte är tillfreds med löneläget. Först blev Bo Sjögren inkallad till enskild överläggning med företaget. Där fick han veta att han borde göra upp med företaget utan att bry sig om avtalets regler om att Byggnads avdelning ska delta. Enligt Peab skulle Byggnads ombudsmän vara omöjliga att förhandla med.
Därefter följde två, enligt Bo Sjögren, korta lokala förhandlingar som ledde till strandning. Nu väntar central förhandling i början av februari.

Samtidigt har en lokal förhandling på ett annat Peab-bygge, i Linköping, strandat och Peab Bostad har genomfört lagbasmöten och haft möten med samtliga anställda i området.
På mötena har Peabs företrädare sagt att företaget måste säga upp anställda om inte lönerna sänks. De har hänvisat till en liknande situation för några år sedan i Stockholm. Där fick Peab bukt med löneutvecklingen genom att stranda flera ackordsförhandlingar, med påföljande stupstockslön.
Jämsides med förhandlingar och påtryckningar har ackordsjobbet i Vadstena bantats genom att utfackningsväggarna tagits undan och lagts på entreprenad. Två armerare har sagts upp från ackordslaget.

Peabs informationschef, Gösta Sjöström, säger att han inte vill störa den stundande centrala förhandlingen genom att uttala sig. Han säger sig inte känna till löneläget i Östergötland men han bekräftar att Peabs företrädare redovisat aktionen mot löneläget i Stockholm under möten i Linköping.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Peab: sänk lönen eller förlora jobbet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig