info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Peab saboterar prov med rakt ackord”

Ett 60-tal Peabanställda i Hammarby sjöstad i Stockholm skulle prova rak ackordsmätning enligt nybyggnadslistan. Nu anser de att Peab saboterar provet.

Under 2001 enades Peab och Byggnads i Stockholm om att prova rakt ackord på kvarteret Knallen, ett projekt med nyproduktion av bostäder i Hammarby sjöstad. Samtidigt skulle ett bonussystem provas på en annan arbetsplats, Järla sjö.
Nu har centrala förhandlingar om kvarteret Knallen strandat. De cirka 60 anställda får stupstockslön, 103 kronor per timme, från den 1 juli. Och på Järla sjö väntar centrala förhandlingar om bonussystemet.

– Det är ett slag i ansiktet. Peab är ute efter att sabotera provet med rak mätning enligt nybyggnadslistan, säger Pär Thörnblom, betonglagbas på arbetsplatsen.
Enligt lagets uppfattning har Peab oroats av att förtjänsten vid rak ackordsmätning skulle bli för bra. Företaget har därför i förhandlingarna lagt bud som skulle förändra förutsättningarna för mätning. I slutskedet av de centrala förhandlingarna har Peab också föreslagit andra löneformer.
– Peab vill inte att vi ska ha någon kontroll över lönebildningen, säger Pär Thörnblom.

De anställda får en kraftig lönesänkning från den 1 juli. Hittills har de fått ut 131 kronor per timme och dessutom fått ett extra förskott som medfört en förtjänst på cirka 150 kronor per timme.
– Vi jobbar på men den där riktiga lusten finns inte, säger betonglagbasen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Peab saboterar prov med rakt ackord”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig