info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Peab saboterar ackorden

Två Peabjobb i Linköping gick knappt på styrfart i slutet av oktober. Orsaken var strandade ackordsförhandlingar.

Det är bistra miner när 22 Peabanställda kommer ut från platskontoret på gamla trängregementet T1:s område i Linköping.
”Skambud”, säger en. ”Ett hån”, säger en annan. Klockan är tre på eftermiddagen. På förmiddagen demonstrerade de sitt missnöje med Peabs sätt att sköta förhandlingarna. Det fick Peabs personalansvarige att samla dem till ett möte som nu slutat, utan att någon givit efter.
Bara något kvarter bort, på sjukhusområdet Kanberget, sitter ett annat ackordslag och väntar på Peabs löneansvariga. Också där har de lokala förhandlingarna om en ackordsuppgörelse strandat.
– Här skiljer det knappt 7 000 timmar mellan oss. Men på T1 är det ännu värre, säger Sven-Göran Pettersson, lagbas på Kanberget.
Svante Roosvall, lagbas på T1, kommer sist ut från platskontoret. Han suckar.
– Jag har byggt bostadsstomme så länge jag kan minnas. Och det har gått rätt bra. Det är konstigt att det kan bli så dåligt helt plötsligt, säger han.
Laget på T1 började bygga studentbostäder i juni. Det är betongplatta på mark, platsbyggd betongstomme och stomkompletteringar. De ska vara klara till jul 2002. Ingen i laget förstår hur det går att räkna så olika på ett så enkelt jobb.
– Äntligen nyproduktion av bostäder och så blir det så här, säger Jocke Karlsson som tror att han får ett inbetalningskort i stället för lönebesked från Peab.
– Det är tur att man inte jobbar för pengarnas skull, säger han.
Enligt en provmätning i september skulle Peabs bud ge drygt 112 kronor per timme. Genomsnittslönen i avdelningen var nästan 142 kronor under tredje kvartalet.
Till laget på T1 har Peab intygat att det inte handlar om att införa månadslön. Men på grannbygget Kanberget litar de inte på det.
– De gör allt för att sabotera ackordet men det går vi inte på, säger en i gänget som väntar vid matborden på Peabs löneansvariga.
Svante Roosvall och den personalansvarige, Sune Samuelsson, ska träffas igen för att försöka hitta ut ur dödläget. Allt för att undvika centrala förhandlingar, sänkt arbetstempo och i värsta fall avtalets lägsta lön, så kallad stupstockslön på 100 kronor per timme.
Peab vill inte kommentera förhandlingarna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Peab saboterar ackorden

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig