info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Peab pressar löner i Östergötland

Ett tiotal Peabanställda i Vadstena får lönen sänkt till 109 kronor per timme den 1 mars. Bygglaget arbetar normalt på ackord med en lön på drygt 165 kronor per timme.

En central ackordsförhandling på ett bostadsbygge i Vadstena strandade på tisdagen. Enligt Byggnads förhandlare innebar Peabs bud i den centrala förhandlingen bara en marginell förändring jämfört med det man erbjudit i den lokala förhandlingen.
Strandningen innebär att bygglaget i Vadstena kommer att få byggavtalets stupstockslön, 109 kronor per timme, från den 1 mars. Enligt lagbasen Bo Sjögren har Peab redan innan den lokala förhandlingen inleddes gjort klart att laget måste acceptera en lönesänkning för att undgå stupstockslön.

– De säger att lönerna ska ner 20 kronor per timme. Går vi inte med på deras bud blir det uppsägningar, berättade Bo Sjögren för Byggnadsarbetaren när den lokala förhandlingen strandat.
Ackordslönerna på Peab i Östergötland har varit bland de högsta i Sverige under några år. Laget som nu bygger bostäder åt HSB i Vadstena, har tjänat 167 kronor i timmen på de senaste jobben.

Peab Bostads ledning har nu på olika sätt visat att man vill pressa ner lönerna. Ytterligare en ackordsförhandling, i Linköping, har strandat. Lagbasen där, med 24 års lagbaserfarenhet, säger att det egentligen aldrig var någon reell förhandling. I Norrköping drog Peab, via Sveriges Byggindustrier (BI), tillbaka ett slutbud i en central förhandling den 2 februari. Peab-ledningen har dessutom försökt övertyga lagbasarna om att göra upp om löner utan att blanda in Byggnads avdelning.

Roland Johansson, mätningsföreståndare i Linköping, berättar att han har 15 pågående förhandlingar om avtalsbrott med Peab. Det gäller allt från arbetsplatsanmälningar till anlitande av underentreprenörer utan regelrätt godkännande av facket. Det regionala skyddsombudet i Linköping har begärt samtal med Peab-ledningen om bygget i Vadstena, bland annat sedan skyddsombudet ombetts underteckna skyddsrondsprotokoll trots att han inte deltagit i någon skyddsrond.

Peab dementerar att man hotat med uppsägningar om bygglagen inte accepterar lönesänkningar. Informationsdirektören, Gösta Sjöström, som är den ende i Peab som får kommentera frågorna, beklagar att förhandlingen i Vadstena strandat.
– Vi tror fortfarande att vi kan fullfölja vårt åtagande i Vadstena enligt tidplanen, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Peab pressar löner i Östergötland

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig