info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Peab överväger att lämna Östergötland

Ledningen på byggbolaget Peab har börjat diskutera om de ska lägga ner verksamheten i Norrköping och Linköping. - Vi tvingas till detta då det finns personer på Byggnads som kör med militanta metoder, säger Jonas Svantesson, personalchef för Peab Sverige.

Byggnads avdelning 35 och Peab har under en följd av år haft stora samarbetsproblem. Oftast har det handlat om att de inte kan komma överens om lönenivån.
– Vi tittar just nu på om det är meningsfullt att fortsätta bedriva verksamhet i området. Vi tvingas in på en ny planhalva som traditionellt inte hör hemma på den svenska arbetsmarknaden. Det handlar om att driva byggen med utländsk arbetskraft eller bara med underentreprenörer. Vi vet inte när vi ska fatta något beslut, men vi har tagit fram underlag för att se på olika konsekvenser, säger Jonas Svantesson.
Enligt Peab har Byggnads avdelning 35 forcerat fram denna situation genom att gå ut med alldeles för hög riktpunkt för ackordet. Enligt Jonas Svantesson finns det en person på Byggnads som använder militanta metoder som hör hemma på 1800-talet.
– Vi har i stort ett bra samarbete med Byggnads inom alla områden över hela landet. Samarbetsproblemen gäller endast den här personen på avdelning 35.
Roland Johansson är mätningsförståndare på Byggnads avdelning 35.
– Vi har mellan 500 och 600 byggföretag i området. Jag har inte problem med något annat.
Roland Johansson tycker att det är helt fel av Peab att skylla problemen på Byggnad, utan anser att bolaget istället bör se över sin egen organisation.
När det gäller Peabs fundering på att i stället driva byggarbetsplatserna med utländska byggnadsarbetare säger Roland Johansson:
– Jag är inte förvånad. Vi har levt under det hotet i flera år. Vi har många byggföretag i området som gärna utför byggherrarnas projekt. Det viktiga är att jobben går till våra gubbar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Peab överväger att lämna Östergötland

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig