info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Peab bryter med Byggentreprenörerna

Peab, Sveriges tredje största byggföretag med 8 500 anställa och en årsomsättning på 13 miljarder miljarder kronor, lämnar arbetsgivareorganisationen Byggentreprenörerna.

Utträdet gäller såväl Byggentreprenörerna som de 28 Byggmästarföreningarna i landet.
Enligt Peab är orsaken dels att spara pengar, dels ett missnöje med servicen till många av företagets 100 lokalkontor. Peab räknar med att spara cirka 25 miljoner kronor i och med utträdet. Byggentreprenörernas intäkter uppgår årligen till 268 miljoner kronor.
– Det är självklart tråkigt när ett så stort företag som Peab lämnar organisationen. Men vi hoppas att vi ska få en sådan struktur att Peab kommer tillbaka, säger Byggentreprenörernas VD, Bo Antoni.
Redan vid Byggentreprenörernas stämma den 19 maj hotade Peab, Skanska och NCC att lämna organisationen.
Hotet uttalades sedan styrelsen inte fick majoritet till ett förslag om att alla 28 självständiga Byggmästarföreningar samt Byggentreprenörerna går samman i en organisation.
Den 31 augusti har Byggentreprenörerna en extrastämma.
Uppsägningstiden i kollektivavtalet med Byggnads är sex månader.
– För Byggnads del kan det bli fråga om att teckna ett hängavtal när det nuvarande avtalet löper ut vid årsskiftet, säger Byggnads ordförande Ove Bengtsberg. Vi måste vi ju naturligtvis skydda våra medlemmar i Peab.

Kenneth Petterson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Peab bryter med Byggentreprenörerna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig