info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Peab betalar bonus som pensionsparande

De anställda på Peabs byggservice i Malmö får, enligt uppgift till Byggnadsarbetaren, bonus för 2001 utbetald som pensionssparande. Byggnads avvaktar med att hävda avtalsbrott.

De anställda på Peabs byggservice i Kristianstad fick utbetalning av bonus för 2001 i samband med aprillönen. Det handlar om ett 30-tal anställda som fick cirka 10 000 kronor var om de hade arbetat under hela 2001. Anställda på Peabs anläggningsverksamhet i Skåne fick också bonus utbetald medan byggservicepersonalen i Malmö och på flera andra orter i landet blev utan.
I Kristianstad anser Peab att en överenskommelse mellan företaget och Byggnads avdelning fortfarande gällde trots att avdelningen, på uppmaning av Byggnads, hade sagt upp den. På anläggningssidan anser Peab också att det finns en gällande överenskommelse om bonuslön men Byggnads i Malmö känner inte till någon sådan.

Byggservicepersonalen i Malmö, som blivit lovade en bonus på cirka 25 000 kronor, har krävt utbetalning men Peabs svar har varit att man då riskerar att bli stämda för avtalsbrott.
Enligt uppgifter till Byggnadsarbetaren har Peabs ledning nu beslutat att betala ut bonusen i form av pensionssparande. Åtagandet gäller personal som blivit lovade bonus men där man inte lyckats nå en överenskommelse med Byggnads.
Byggnads har inte bedömt om en sådan utbetalning ska betraktas som avtalsbrott.
– Vi får kontrollera de här uppgifterna. Och vi undersöker också om de bonusutbetalningar som gjorts är avtalsbrott. Vi har fyra månader på oss innan preskriptionstiden går ut, säger Gunnar Ericson, förhandlingschef på Byggnads.
Enligt Byggnads är Peabs bonussystem konstruerat så att det avviker från det centrala kollektivavtalet.
– En resultatlön ska vara avläsbar för de anställda och det är inte det här systemet som bygger på företagsresultat i stora områden. Dessutom ska det vara mätbart, det är inte det här systemet, säger Gunnar Ericson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Peab betalar bonus som pensionsparande

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig