info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Peab anmäls för miljöbrott

Miljöförbundet Blekinge Väst har anmält Peab till åklagare och åklagare har nu inlett en förundersökning om miljöbrott. Orsaken är att Peab försökte laga en läcka provisorisk, utan att meddela kommunen, när en avloppsledning gick sönder vid ett brobygge i Karlshamn.

Karlshamns kommun upptäckte läckan ungefär fyra månader efter att den nya bron var färdig. När avloppsröret intill den nya bron grävdes upp syntes ett hål som mätte ungefär 40 centimeter i diameter. Inuti röret låg en del av stolpen som skulle hålla broräcket på plats. Den skadade ledningen var provisoriskt lagad. Därför vet man inte hur länge avloppsvattnet har runnit ut i marken, skriver nyteknik.se
Enligt Inger Hansson, vatten- och avloppschef i Karlshamns kommun har det gjorts ett försök till lagning med felaktiga metoder.
– Man ska inte laga ett hål i en avloppsledning utan byta ut en bit av röret, säger Inger Hansson.

Miljöförbundet Blekinge Väst, som har tillsynsansvaret på miljöområdet, har anmält Peab till åklagare, eftersom det fanns risk att tarmorganismer skulle nå vattendraget.
Kostnaden för arbetet, mellan 50 000 och 70 000 kronor, kommer kommunen att begära av Peab som är totalentreprenör på bygget.
Peab har inlett en intern utredning av händelsen. Flera underentreprenörer var anlitade på bygge, bland annat en som ansvarade för stolphålen och en annan för räckesmonteringen. Stefan Olsson, områdesansvarig på Peab, anser också att kommunen bär ansvaret för en felprojektering i bygget, eftersom räcket var ritat i samma linje som avloppsledningen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Peab anmäls för miljöbrott

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig