info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Pärlmussla evakueras från Botniabygge

Den sällsynta och fridlysta flodpärlmusslan måste flyttas när en järnvägsbro ska byggas över Öre älv, söder om Umeå. Flytten är beräknad att starta i nästa vecka och byggstart av bron sker under hösten.

När Botniabanan AB planerar för byggandet av bron över Öre älv har man upptäckt att där finns flodpärlmusslor. Musslorna är utrotningshotade och fridlysta. Beståndet i landet är litet bland annat på grund av rovfiske under 1900-talet för att hitta pärlor. För att hitta en riktigt fin pärla måste man i vissa fall öppna två-tre tusen musslor. Idag är fiske förbjudet, men andra hot är försurning, övergödning, med mera.

Flodpärlmusslan kan bli mycket gammal, över 150 år. Den fungerar idag som levande miljöarkiv. I skalet lagras halter av olika ämnen som kan mätas.
Botniabanan AB har gjort en inventering av musslorna i Öre älv och sökt dispens för att få ta upp musslorna och flytta dem uppströms.

Själva flyttningen kommer att utföras av Pelagia Miljökonsult, som har dykare som går ner, tar upp musslorna och flyttar dem.
– Vi planerar att starta i nästa vecka, men det är beroende på vädret. Grejen är att det inte får vara för grumligt vatten i älven, säger Torbjörn Johnson från Pelagia.

Musslorna kommer att flyttas uppströms till en plats som liknar deras gamla boende.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Pärlmussla evakueras från Botniabygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig