info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Panelen: ”Jag jobbar med att spika, inte jaga bovar ...”

Tips på hur man kan få bort fusket inom bygg och funderingar om de höjda räntorna. Panelen berättar också om sina säkraste vårtecken.

Det är en sekund innan folk börjar klaga på att det är för varmt!

Malin Tidén, tornkranförare, 47 år, Hässleholm

Hur får man bukt med fusket inom bygg?

– Kontinuerliga kontroller på bygget, exempelvis göra bakgrundskontroller och kolla upp underentreprenörer. Fler kontroller från myndigheter, eftersom det inte går att lita på att alla sköter sig. Jag har bara träffat på Skatteverket en gång under mina sex år som kranförare. Lägg också mer ansvar på beställaren och att det blir mer kännbara straff.

Får du ihop ekonomin just nu?

– Ja, jag har inga större problem. Jag bor i en hyreslägenhet, har inga bostadslån eller höga elräkningar. Men jag förstår dem som har det svårt just nu.”

När är det vår (enligt dig)?

– När solen börja värma och människor står längs husväggarna som surikater och lapar sol. Det är en sekund innan folk börjar klaga på att det är för varmt!


Jag jobbar med att spika, inte jaga bovar.

Andreas ”Bagarn” Amrén, 24 år, snickare, Sala

Hur får man bukt med fusket inom bygg?

– Det ska vara lika villkor för alla, så att inte någon utnyttjas. Men hur man löser det praktiskt vet jag inte. Jag jobbar med att spika, inte jaga bovar.

Får du ihop ekonomin just nu?

– Det rullar på, men visst märker man att saker och ting blir dyrare. Jag är ung och har inte några barn. Det är värre för dem som har familj. Till viss del kan det vara positivt. Räntorna har dragit iväg de senaste åren och vi är väldigt belånade i Sverige. Nu kanske räntorna landar på en sund nivå.

När är det vår (enligt dig)?

– Det är väl när jag får slänga på piratbyxorna. När det blir ljusare på morgonen. Men än ska man väl inte ta ut någon vinst i förskott.”


Så länge jag inte har sjukfrånvaro eller läkarbesök, så funkar ekonomin.

Marion Kässi, 45 år, anläggare, Järna

Hur får man bukt med fusket inom bygg?

– Det är oftast de större byggföretagen som via underentreprenörer anlitar utländsk arbetskraft.  Det kan se bra ut på pappret, men sanningen har en fulare baksida. Om de behöver ue som har specialkompetens är det bättre att de utbildar egen personal eller projektanställer, så det blir samma villkor för alla.

Får du ihop ekonomin just nu?

– Så länge jag inte har sjukfrånvaro eller läkarbesök, så funkar det. Allt är ju dyrt i dagsläget som mat, el, bensin och biobesök. Vårt bundna elavtal går ut om en månad, så vi måste snart förhandla om avtalet. Då kan det bli hårdare.

När är det vår (enligt dig)?

– När jag är så pass varm så att jag kan ta av mig strumpor och skor och springa barfota eller sätta på mig mina flippflopp. Man ska ju svettas in sommaren och frysa in vintern.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Panelen: ”Jag jobbar med att spika, inte jaga bovar ...”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig