info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Panelen: ”Ingen vågar sig upp till mig i hytten”

Hot på bygget, flyttar du för att få ett nytt byggjobb och vilken öl dricker du helst? Panelen har, som alltid, svaren.

Min kollega blev hotad av en person precis utanför grinden.

Marion Kässi, 45 år, anläggare, Järna

Har du upplevt hot på bygget?
”Nej, jag har aldrig blivit hotad. Men visst har man sett okända och läskiga personer inne på byggområdet någon gång. Och det har försvunnit verktyg och batterier när man har haft rast. Men aldrig några direkta hot. Däremot blev min kollega hotad av en person precis utanför grinden en gång. Personen blockerade utfarten med sin bil och när min kollega sa till blev det en minst sagt dålig stämning.”

Flyttar du dit byggjobben finns eller byter du hellre bransch?
”Jag blir tvungen att byta bransch i stället för att flytta. Det är så det skulle få bli, på grund av familjen. Vilket yrke jag skulle ta har jag ingen aning om. Det enda jag vet är att jag absolut inte vill tillbaka till vården.”

Vilken typ av öl föredrar du?
”Gärna en ljus lager. Den ska vara så kall att hjärnan nästan fryser till is.”


Jag ligger ute på jobb jämt och det är sällan jag sover i min egna säng.

Malin Tidén, 48 år, tornkranförare, Hässleholm

Har du upplevt hot på bygget?
”Nej, jag har inte varit med om det över huvud taget. Men de vågar ju i och för sig inte ta sig upp till mig i hytten.”

Flyttar du dit byggjobben finns eller byter du hellre bransch?
”Jag ligger ute på jobb jämt och det är sällan jag sover i min egna säng. Som längst har jag haft 27 mil till arbetsplatsen. Jag åker dit det står en kran – och jag har alltid med mig min lilla katt. Han älskar att gå i koppel, följa med i affärer och hänga med mig. Katten har troligtvis bott på fler hotell än de flesta människor.”

Vilken typ av öl föredrar du?
”Alla typer som INTE är öl. Det är så fruktansvärt äckligt. Jag köper en öl om året, och det bara för att ha som ingrediens när det lagas sjömansbiff. Jag försöker lite då och då, men det fungerar inte för mig. Det är smaken av humle jag inte klarar av.”


Det viktigaste är att ölen smakar öl.

Karl Paine, 31 år, snickare och skyddsombud, Malmö

Har du upplevt hot på bygget?
Nej, jag har aldrig varit fysiskt hotad på jobbet. Och några kriminella element har jag aldrig stött på. På sin höjd har det varit lite konflikter mellan kollegor, men inget värt att nämna.

Flyttar du dit byggjobben finns eller byter du hellre bransch?
”Jag gillar mitt jobb, har 13 år i branschen och kan inget annat än det här. Så jag hade absolut försökt flytta dit byggjobben finns. Vi är en konjunkturkänslig bransch och det har flera gånger tidigare hänt att jag sökt mig till andra städer för att jobba. Som längst har jag pendlat fem timmar om dagen. Och jag har även tagit jobb där jag veckopendlat.”

Vilken typ av öl föredrar du?
”Jag är svag för belgisk och tjeckisk öl. Men det viktigaste är att ölen smakar öl. Sådana där IPA-öl med blåbärssmak går helt bort för mig.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Panelen: ”Ingen vågar sig upp till mig i hytten”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig