info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Över 100 varslade i Kalmar

Byggandet i Kalmar går knackigt. På två månader har 100 personer varslats om uppsägning. Nu har facket bjudit in kommunen för att hitta en lösning.

Morgan Nyberg som är kassör i region Småland-Blekinge låter oroad på rösten när han berättar om läget i området. Efter semestern i fjol började en svag nedgång märkas och i november brakade det loss rejält. Varsel har följt på varsel. I dag är läget värre än under krisen 2008.
– Det är lite svajigt, milt uttryckt. Vi måste hitta en åtgärd annars ser det mörkt ut, säger han.
Flera stora projekt står helt still på grund av överklaganden och det har fått byggföretagen att minska personalen. Av det dryga hundratal som hittills varslats är många dessutom lärlingar. Något som svider extra mycket, säger Morgan Nyberg.
– Bara under januari skickades 20 lärlingar hem. De var helt bedrövade så klart.

Satsning på utbildning

Under veckan ska Byggnads träffa kommunen och försöka tidigarelägga en del planerade projekt. Dessutom kommer man diskutera satsningar på arbetsmarknadsutbildning för att inte alla varslade ska kastas rakt ut i arbetslöshet. Både kommunen och byggföretagen är måna om att behålla kompetensen, berättar Morgan Nyberg. Den stora utmaningen blir att försöka vända trenden innan nästa kull går ut från gymnasiet.
– Då är det över 70 personer till som kommer att konkurrera om jobben.

Björn Wendelborn Barr

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Över 100 varslade i Kalmar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig