info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Oväntade upptäckten: ”Ska det verkligen se ut så här?”

Lars, vi kan kalla honom så, har precis flyttat in på sitt kontor i ett helt nybyggt hus. Omedelbart såg han något mystiskt.

Bygget av kontorshuset Svalan i Skellefteå är i princip avslutat och inflyttningen har precis dragit i gång. Totalt finns det 500 kontorsplatser och de som flyttar in kommer att kunna njuta av en fantastisk utsikt över Skellefteå älv från den gemensamma takterrassen. En av dem är Lars.

Du har reagerat på några hål i en vägg. Vad är det du har hittat?

Läs också De betalar ID06-kort från egen ficka: "Gör som man blir tillsagd"

– Det är tre hål nere vid golvet. Det finns ingen golvlist eller gips just där. Det ser ut som att det är något slags spännförband som är bultat i bjälklaget. Det är en träbyggnad så de kanske har spänt ihop ramverket på något sätt, säger Lars.

Utrymmet där hålen finns är en del av ett öppet kontorslandskap. I hörnet vid hålen står de lite mysiga fåtöljer då det är en fikaplats. Samtalet runt fikabordet är därmed givet.

Robert Lundström, projektledare på Svalan.

– Jag vet inte riktigt vad som hänt, varför hålen finns där? Har de placerat väggen fel eller är den för smal? undrar Lars.

För att lösa gåtan ringde Byggnadsarbetaren upp fastighetsägaren Skellefteå Industrihus. Där jobbar Robert Lundström, projektansvarig för bygget av Svalan.

– Det där är vindlaststag och de måste man ha på en den här typen av hus med KL-trä. Alltså korslimmat trä.

Så det kommer att se ut så där?

– Det är en arkitektfråga. På de platser där vi har korslimmat trä, där vi visar träet, är stagen helt synliga. På de platser som vi täckt med gips är de inte helt synliga men vi har tagit det med arkitekten och lämnat det som det ser ut på bilden.

Är det för att man ska kunna spänna vartefter?

– Nej, det behövs inte, de är redan dragna, så de går att bygga in helt och hållet. Men arkitekten har valt att det ska vara synligt för att visa upp konstruktionen. För att visa att det är korslimmat trä i byggnaden.

Så det är mer av en designgrej?

– Det är det. Om man tycker att det är fult så går det att bygga igen.

Vad tycker du?

– Jag tycker det är snyggt när man har rent KL-trä och jag tycker att det är rätt att visa hur man bygger. Men det är arkitekten som valt det här och jag tycker det är helt okej.

Missa inte FacebookgruppenDin lön på bygget

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Oväntade upptäckten: ”Ska det verkligen se ut så här?”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig