info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

De betalar ID06-kort från egen ficka: "Gör som man blir tillsagd"

De tvingades betala sina ID06-kort. Rivningsarbetaren Norvin Palacios berättar:
– Jag har fem kort och har betalat alla med 1 500 kronor per styck. 

Rivningsarbetaren Norvin Palacios måste betala fem ID06-kort för att kunna jobba. Foto: Anna Bredberg

Norvin Palacios tidigare arbetsgivare, AFC Entreprenad, är i konkurs. Han och flera av hans kollegor kom till företaget då de var asylsökande och hade LMA-kort, ett kort asylsökande får.

I det läget har man rätt att vistas och arbeta i Sverige medan prövningen av asyl pågår och under tiden förnyas LMA-korten. Giltighetstiden på dessa kort kan variera beroende på var i asylprocessen personen befinner sig, vanligtvis mellan 4 och 6 månader. I samband med att man får ett nytt LMA-kort måste också ID06-kortet förnyas.

Norvin har hunnit få fem ID06-kort under tiden i Sverige och tillsammans med sina kollegor har de snart samlat ihop till en hel kortlek. I samtliga fall har de tvingats betala för ID06-korten själva, tvärtemot hur det är tänkt.

– Visst tänkte jag att det inte var rätt att jag skulle betala dem själv. Men man vågar inte riskera något. Du är väldigt utsatt när du är asylsökande och du riskerar att förlora ditt jobb och tillstånd. Man gör som man blir tillsagd, säger Kairo Leiva, som också han jobbat för AFC Entreprenad.

Norvin berättar att han sammanlagt betalat 7 500 kronor för ID06-korten. När han kom från Nicaragua var tanken inte att han skulle tvingas att betala för att få jobba.

– Vi fick för lite i lön och samtidigt skulle vi betala våra ID06-kort. Nu är vi försatta i en svår situation, säger Norvin Palacios (till vänster i bild), tillsammans med Kairo Leiva, Rafay Araila och Mario Rivas. Foto: Anna Bredberg

Thor Jonsson är verksamhetsområdeschef på ID06 AB. Han reagerar när han hör att arbetarna betalat för korten.
­­– Jag tycker det är helt fel att arbetstagaren skall betala för de verktyg som de behöver för att kunna utföra sitt arbete, säger han.

ID06 levererar korten till och tar betalt av arbetsgivarna, aldrig de enskilda arbetstagarna.

Hur ser du på att vissa företag tar betalt av anställda för korten?

– Det är inget vi ställer oss bakom på något sätt. Det här vill vi försöka stävja. Det är bra att vi får in det här exemplet, för då får vi se hur kan vi göra det bättre för arbetstagarna. Vi kommer att ta upp och diskutera det här och se vad vi kan göra.

Idag finns inga regler mot att företagen tar betalt för ID06-kort men det var inte tänkt att fungera så.

Rivningsarbetarna är medlemmar i Stockholm LS av Syndikalisterna. Emil Boss som är regionalt skyddsombud säger att det inte är ovanligt att utländska, asylsökande, arbetare tvingas betala sina egna ID06-kort.
– Det, som så mycket annat, drabbar tyvärr de allra mest utsatta, säger han.

Han har anmält rivningsarbetarnas förra arbetsgivare till polisen för människoexploatering. Emil Boss menar att företaget utnyttjat dem grovt. Av lönespecar har Stockholm LS sett att blev de inringda som timanställda, vilket är i strid med kollektivavtalet. Arbetarna jobbade i flera månader på ett bygge i Trosa med rivningsarbeten till löner för mellan 107 och 135 kronor i timmen. Detta trots att arbetsgivaren hade kollektivavtal med Byggnads.

Företaget tvingades lämna arbetsplatsen efter att missförhållanden upptäckts. Då hade flera av arbetarna redan slutat eftersom de var rädda att ha utsatts för asbest. Arbetsmiljöverket utreder nu frågan om misstänkt asbestexponering, efter att Stockholm LS väckt frågan.

Då det gäller lönerna har SAC gjort en överenskommelse med AFC´s uppdragsgivare i Trosa.

Efter allt som drabbat dem riskerar samtliga arbetare idag att tvingas lämna landet.

Byggnadsarbetaren har sökt rivningsarbetarnas arbetsgivare och företagets nuvarande konkursförvaltare för kommentarer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: De betalar ID06-kort från egen ficka: "Gör som man blir tillsagd"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig