info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

OSS arbetade på Borealis utan avtal

Det fanns inget kollektivavtal mellan OSS och Byggnads då den litauiske svetsaren omkom på Borealis i Stenungsund. På Borealis menar man att OSS hade kollektivavtal via bemanningsföretaget Sices.

– OSS är inhyrt av Sices och Sices har kollektivavtal med Byggnads. OSS hade därför avtal via Sices, säger Trude Andreassen, Site Manager, på Borealis.

Trude Andreassen tillägger att OSS haft en dialog med IF Metall under en längre tid. Men att de skrivit på ett avtal den 28 maj. Olyckan på Borealis inträffade den 16 maj.

– OSS måste ha ett eget avtal. Jag vet inte vart Borealis har fått de uppgifterna ifrån. Man kan inte vara bunden av något man inte ingått, säger Torbjörn Hagelin, ombudsman på Byggnads.

Eftersom OSS saknade kollektivavtal vid olyckan kommer inte den döde svetsarens familj få ut någon försäkring från OSS.

I mitten av maj omkom en 37-årig svetsare på Borealis i Stenungsund. Han hittades inne i det rör han svetsat under dagen. Enligt polis, Byggnads, Arbetsmiljöverket och Borealis fanns det argongas i röret. Argongas tränger undan syret. Därför är det livsfarligt att vistas i utrymmen där argongas finns. Enligt obduktionsprotokollet dog mannen av kvävning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: OSS arbetade på Borealis utan avtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig