info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Oslo tar avgift för dubbdäck

Från den 1 december kommer det att kosta 350 norska kronor per månad, vilket motsvarar 367:50 svenska kronor, att köra med dubbdäck i Oslo. Motsvarande avgift införs i Bergen, Trondheim och Tromsö.

Avgiften drabbar de tusentals svenska byggandsarbetare som pendlar till jobb i Norge.
Syftet med avgiften är att minska användningen av dubbdäck, som skapar luftföroreningar genom att riva upp partiklar från gatorna. Målet är att endast 20 procent av bilarna i Oslotrafiken ska ha dubbdäck.
Enligt Fellesförbundet i Oslo har antalet pendlande svenska byggnadsarbetare minskat, från cirka 5 000 för ett år sedan.
– Vi vet inte riktigt hur många som finns här idag. Men det handlar fortfarande om tusental, säger Tor Mostue på Osloavdelningen.
För pendlarna är dubbdäck vintertid nödvändiga och de har därmed ingen möjlighet att undvika dubbdäcksavgiften. Avgiften är 25 norska kronor per dag, 350 norska kronor per månad eller 1 000 norska kronor per år.
Myndigheterna i Oslo har också diskuterat ett förbud mot bilar äldre än årsmodell 1989. Bakgrunden är att luften i Oslo visat sig innehålla mer luftföroreningar än väntat.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Oslo tar avgift för dubbdäck

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig