info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Oskar murar i yrkes-vm

Igår, tisdag, drog yrkes-vm för ungdomar igång i London. Ungdomar från 54 länder tävlar och en av deltagarna är den 19-årige murarlärlingen Oskar Hansson från Huskvarna.

1100 ungdomar från 53 länder deltar i yrkes-vm där de tävlar i 46 hantverksyrken. Tävlingen som pågår i mässhallen i London veckan ut är det största evengemanget någonsin där. 150 000 åskådare förväntas. Byggnadsarbetaren kommer rapportera från London men har inför tävlingen pratat med murarlärlingen Oskar Hansson som ingår i Sveriges bygghantverkslag.
Är du nervös?

– Ja, det kommer allt mer. Det är spännande och roligt, men nu kommer nervositeten. Jag har packat verktygslådan, vi får använda alla egna verktyg utom stensågen. Den får vi på tävlingen.
Vad blir svårast?
– Att hinna med alla uppgifter. Vi har 22 timmar på oss under fyra dagar. Vi ska göra tre murväggar med olika motiv på den tiden.
Hur blev du uttagen till yrkeslandslaget?
– Jag var med Yrkes-SM i Göteborg 2010. Det var en lagtävling med snickare, plåtslagare, plattsättare och en arbetsledare. Laget kom fyra, jag vann i min klass, murare.
Varför är du så bra?
– Jag är noggrann och har alltid tyckt om att jobba med händerna. På rundgången på byggprogrammet fick vi pröva på olika yrken och jag tyckte murning var roligast.
Hur tränar du?
– Dels ett par gånger i veckan i min gamla skola, Bäckadalsgymnasiet i Jönköping. Vi har fått ritningar på de murar vi ska göra, men i tävlingen kommer uppgifterna att ändras 30 procent. Sedan har jag tränat i Danmark också.
Ni har också haft medieträning inför VM. Hur var det?
– Ovant så klart, man är ju inte van att prata inför journalister. Vi satt i en tv-studio och tränade under ledning av en professionell journalist. Vi fick lära oss vad vi ska säga och inte säga.
Vad gör du annars?
– Jag jobbar på Eldstaden, ett företag i Jönköping. Vi gör nya skorstenar och renoverar gamla, renoverar kakelugnar och installerar kaminer.

Kenneth Petterson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Oskar murar i yrkes-vm

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig