info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Oseriösa företag stoppas på Botniabanan

För att undvika svart arbetskraft på Botniabanan har skattemyndigheten och ledningen för bygget påbörjat ett samarbete.

– Vi hoppas att vi med den här åtgärden slipper alla oseriösa företag och problem med till exempel svart arbetskraft på bygget, säger Sten Fannberg, regionskattechef för skattemyndigheten i Jämtlands- och Västernorrlands län.
Under flera år har det varit problem med svart arbetskraft i byggbranschen. Inte sällan på det riktigt stora byggarbetsplatserna där det är mycket folk och många entreprenörer inblandade.
För att undvika oseriösa företag på bygget av den nya Botniabanan har skattemyndigheten i Jämtlands- och Västernorrlands län inlett ett samarbete med Botniabanan AB.
Samarbetet bygger på en frivillig överenskommelse och den går ut på att byggherren bara ska använda underleverantörer som betalar sina skatter och avgifter. Uppgifter om olika underleverantörer får byggherren av skattemyndigheten.
– De får en gräddfil in till oss på skattemyndigheten och vi ger dem information om de underentreprenörer som är aktuella. Vi berättar helt enkelt om underentreprenören har några skatteskulder, säger Sten Fannberg.
Även efter att en underentreprenör fått ett jobb så fortsätter granskningen.
– Byggherren kan ringa till oss och löpande kontrollera att de företag som finns på byggarbetsplatsen sköter sig, säger Sten Fannberg.
Vid bygget av Vedabron hade skattemyndigheten ett liknande samarbete med byggherren. Något som ledde till mycket positiva resultat.
– För en väldigt liten arbetsinsats så vann vi mycket. Inga oseriösa byggföretag kom in på arbetsplatsen, vilket ledde till få olyckor, låg kostnad för projektet och att bron faktiskt blev klar i tid. Det är inte så vanligt, säger Sten Fannberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Oseriösa företag stoppas på Botniabanan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig