info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Osämja om turordning i Skanska

- Skanska byter organisationsnummer som andra byter kalsonger. Det är orimligt att det ska leda till att anställda förlorar sin turordningsplats, säger Torbjörn Sundberg, mb-ledamot i Skanska i Kronobergs län.

I tisdags, den 19 april, förhandlade Torbjörn Sundberg med Skanska om turordningsregler för Skanska Hus i Kronoberg. Byggnads avdelning hade begärt förhandlingen. Bakgrunden var en uppsägningsförhandling förra hösten då Skanska presenterade nya turordningslistor som mb-gruppen inte accepterade.
På de nya turordningslistorna hade anställda som varit ute ur företaget vid de tillfällen Skanska gjort organisationsförändringar, med ändrade organisationsnummer, förlorat anställningstid.
– Det här är orimligt. Många anläggare är ute ur företaget på vintern och många av omorganisationerna har skett då. Vi kan inte acceptera att de drabbas, säger Torbjörn Sundberg.

Skanska menar att man följer lagen om anställningsskydd (LAS) och att man är överens med Byggnads om hur anställningstiden ska beräknas enligt lagen.
– Men jag har förståelse för att de som tappar tid reagerar, säger Hans Hörnqvist, personalansvarig på Skanska.
Förhandlingen i Kronoberg slutade i oenighet.
– Vi kommer att hävda de gamla listorna när det blir aktuellt med uppsägningar. Men just nu har vi gott om jobb så vi hoppas slippa ett tag, säger Torbjörn Sundberg.

I Kramfors genomfördes samtidigt en annan förhandling på Skanska. Där gällde det både anställningar på marksidan och uppsägningar på anläggningssidan. MB-gruppen i Västernorrland och Jämtland var överens med företaget om behovet av uppsägningar men man accepterade inte de turordningslistor som företaget presenterade.
– Vi hävdar att de gamla turordningslistorna ska gälla, som avtalsturordningslistor, säger Jim Sundelin, ordförande i Byggnads i Örnsköldsvik.
Hans Hörnqvist på Skanska menar att det är okej enligt lagen att göra avtalsturordningslistor men han menar att reglerna för hur anställningstid ska beräknas inte går att förhandla om.
– Vi är beredda att ändra på det här så fort lagen ändras. Men vi vill inte bryta mot lagen, säger han.

Den 12 april beslutade riskdagens arbetsmarknadsutskott att begära att regeringen ser över de här effekterna i LAS. Både Byggnads och Sveriges Byggindustrier (BI) har begärt en lagändring. Men mb-grupperna i Skanska tycker en lagändring tar för lång tid.
‑ Vi kan inte sitta och acceptera att våra arbetskamrater blir av med hela sin anställningstid på grund av ett fel i lagen, säger Torbjörn Sundberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Osämja om turordning i Skanska

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig