info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

OS-arbetare svårt misshandlad

OS i Sotji invigs på fredag. Men bland dem som byggt anläggningarna finns många som aldrig fått betalt. En av arbetarna vittnar om tortyr, då han krävde att få ut sin lön.

Många av de som arbetar vid anläggningarna inför OS i Sotji har inte fått någon lön. Det verkar ha satts i system att vägra betala ut löner, skriver Dagens Nyheter i en artikel i dagens tidning.
-Ofta betalar de den första lönen, som ett incitament för arbetarna att jobba vidare. Sedan betalar de bara en del av lönen eller inget alls, säger Semjon Simonov på människorättsorganisationen Memorials kontor i Sotji, till DN.
De som drabbas är ofta utländska gästarbetare. Enligt en uppskattning av Semjon Simonov har cirka 300 000 utländska arbetare gjort jobb på OS-anläggningarna. Tusentals eller tiotusentals bedöms ha blivit utan hela eller delar av sin lön. Dokumentation om uteblivna löner har gjorts av organisationen Human Rights Watch.

Blev misshandlad

Ett fall som rör en rysk arbetare har väckt uppmärksamhet i både internationella och svenska medier. Mardiros Demertjan blev svårt misshandlad. Han berättar i DN att han först blev glad när han fick arbete vid ett OS-bygge. Han såg det som ett säkert jobb och lönen var högre än vanligt. Men han fick bara ut sin första lön.
Förra året i juni, efter flera månaders oavlönat arbete, uppger han att han blev förd till en polisstation.
Han anklagades för att ha stulit några elkablar.

Fick stryck med boxhandskar

-Poliserna slog mig med boxhandskar, fyra tänder rök. De ville att jag skulle skriva på ett papper om att jag inte hade några krav på min arbetsgivare, som förstås hade betalt dem. Sedan våldtog de mig där bak med ett spett, berättar han.
Idag är Mardiros Demertjan nedbruten och hans hustru Ljudmila slåss för att mannen ska få rätt i domstol, då det gäller den obetalda lönen och misshandeln. Men istället har Demertjan åtalats för mened och förtal av poliserna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: OS-arbetare svårt misshandlad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig