info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vill se hårdare asbest-krav: "Inte ägarna som ligger sömnlösa"

"Det är inte ägarna som ligger sömnlösa om nätterna och oroar sig över om de kommer få lungcancer". EU-parlamentarikern Ilan De Basso föreslår kraftigare tag mot slarvet inom asbestsaneringen.

Foto: Press, Mostphotos

Det här är en debatterande artikel. Innehållet är insändarens egna uppfattning – inte nödvändigtvis Byggnadsarbetarens.

Asbest har varit förbjudet i Sverige i över 40 år men trots det dör över 300 personer årligen i Sverige av asbestrelaterad cancer. Det är en skam att så många får sätta livet till än idag. Trots att vi vet hur farligt det är, fortsätter oansvariga företag fuska och utsätter människor för asbest på jobbet och i hemmet.

Som socialdemokratisk EU-parlamentariker och ledamot i sysselsättningsutskottet är detta en av de viktigaste arbetsmiljöfrågorna för mig och mina kollegor. Det är vår skyldighet att stärka lagstiftningen för alla som arbetar med eller riskerar att utsättas för asbest.

Tyvärr har EU-kommissionen lagt ett förslag för att uppdatera skyddet mot asbest som inte är ambitiöst nog.

Kommissionen föreslår en sänkning av gränsvärdet för asbest med 10 gånger när forskningen rekommenderar en sänkning med 100 gånger. Kommissionen menar att det skulle bli för dyrt för medlemsstaterna och företagen om gränsvärdet sänktes mer. Företagens vinster väger enligt kommissionen tyngre än arbetares hälsa.

Därför föreslår jag följande ändringar till Europaparlamentet:

1. Gränsvärdet för asbest måste sänkas rejält. Det ska följa modern forskning och sänkas med 100 gånger istället för 10.

2. Hantering av asbest får endast ske av dem med rätt kunskaper och tillstånd.

3. Nationella asbestregister för byggnader ska upprättas.

4. Inför ett register över företag som har utbildad personal.

Risken att arbetare utsätts för asbest utan att veta om det finns fortfarande. Asbestfiber kan fastna i kläderna och följa med oss hem där vår omgivning också utsätts. Förutom säkra gränsvärden behöver vi kontroll över var asbest finns, ett regelverk som förhindrar fusk, och utbildning för de som hanterar den.

Medan företagens vinster skyddas hamnar den verkliga notan för slapphänt asbesthantering och saneringsfusk hos arbetare och deras familjer. Aktieägare och företagens VD som sparar in pengar när regler och lagar kringgås berörs inte. Det är inte ägarna som ligger sömnlösa om nätterna och oroar sig över om de kommer få lungcancer om några år eller inte. Det är rent och skärt klassförakt och det gör mig otroligt förbannad.

Ingen arbetare ska dö av sitt jobb.

Ilan De Basso
EU-parlamentariker
Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig