info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Varför gapas det inte om riksdagsmännens löner?"

Det är dags för riksdagsmän och kvinnor att sänka sin lön, särskilt nu under Corona-tider. Det skriver Hasse Hvied, sverigedemokrat och tidigare snickare, i en insändartext.

Det här är en debatterande artikel. Innehållet är insändarens egna uppfattning – inte nödvändigtvis Byggnadsarbetarens.

Alla riksdagsledamöter har ett grundarvode på 68 400 kronor, sen tillkommer det arvoden om de sitter i utskott. Fick lönehöjning med 1500 kronor i månaden, nu i år. En höjning med 18 000 om året! Statsråden har 139 000 i månaden.

Talmannen har samma lön som statsministern 176 000 i månaden. Bra lön för talmannen, för att enbart slita röven på byxorna, för en sån fet lön. Enbart tre stycken i arvodesnämnden, som bestämmer deras löner.

Något som förundrat mig när det gäller riksdagsmännens löner och löneförhöjningar, då har jag aldrig hört några sossar eller fackfolk gapa och skrika orättvisor, eller någon annan i de andra partierna. Enbart när det gäller någon näringslivsdirektör, som fått en stor löneökning. I detta läget säger han den store Thorvaldsson på LO inget, när hans partikamrater roffar åt sig och det gäller inte bara lönen, utan pensionerna också. Själv sitter han med en lön på runda slänga 120 000 kronor i månaden på LO. Det tycker han att han är värd, enligt honom själv!
Johan på Byggnads har 70 000 i månaden, han jobbar säkerligen lika mycket!

Titta på Margot Wahlström, tjänat hur mycket som helst i FN och EU, men hon var tvungen att gå upp och fråga Kommunal, om de hade en övernattningslägenhet till henne. Nu har hon en pension på 93 000 i månaden, netto!
Sen har du Carin Jämtin, den före detta partisekreteraren som fick en tjänst som generalsekreterare på SIDA med en nätt liten lön på 135 000 kronor i månaden. Partiet ser om sina egna och då skall du veta att hon har inga utbildningar, mer än SSU.

Här kan dom gå i pension vid 55 år och uppbära sin pension, sen har vi de här vildarna som inte behöver göra så mycket, men får likväl sin lön. Vi har ju henne Löfstedt liberalen, sitter där och inget gör. Hon skall bara slängas ut och hennes röst skall tillfalla partiledaren, hur svårt kan det vara? Där är väl två vildar, som är liberaler.

I Arvodesnämnden sitter där tre stycken vad jag förstår och skall sätta deras löner. Det är ju inga knegare precis, som sitter i denna nämnden. Här borde tas folk från alla led i samhället, minst nio och sätta deras löner inte enbart tre stycken. Där står ju klart och tydligt i grundlagen att ”all offentlig makt utgår ifrån folket och riksdagen är dess främsta företrädare”. Dom som sitter i denna nämnden är inte utsedda av folket, fast att de styrande vill påstå detta, då de är ”folkets främsta företrädare”. Där sitter en domare……representerar han en undersköterska, som har en lön som absolut inte motsvarar hans lön.

Här förekommer säkerligen mycket ”ryggdunk” och ” If you scratch my back i scratch yours”. Dessa tre som sitter i denna nämnden är: Peter Egardt, Johan Hirschfeldt, Gudmund Toijer.

Tänk dig en löneförhöjning, för enbart riksdagsledamöterna med 1500 kronor i månaden multiplicerat med 349 ledamöter och då är inte ministrarna inräknade med deras höjning på 3000-4000 i månaden.
Betänk att när vi får våra avtal, då stannar det oftast på 2,8 procent inte mer, för det brukar oftast vara vad en arbetare får nöja sig med. ”Det är samhällsekonomiskt oansvarligt att få högre, enlig arbetsgivarna” och så har det alltid varit. Visst skall de i riksdagen ha en bra lön, men ibland spårar det ur rejält!

Vi har en riksdag som består av 349 ledamöter och ett invånarantal på 10 miljoner. Bundestag i Tyskland, har 598 ledamöter, dom får aldrig understiga detta och med en befolkning på 82 miljoner. Där skiljer 249 ledamöter och 70 miljoner invånare. Här måste bantas och speciellt i dessa tider då vi har Covid 19.

Har ni därute hört någon riksdagsman/kvinna, komma med förslag, att sänka sina arvoden……ingen.
Jag har själv skrivit till SD, mitt parti, och sagt till dom att sänka sina arvoden, inte ett ljud från dom.

Hasse Hvied
Före detta sosse och snickare, numer SD
Halmstad

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig