info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Omstart väntar på byggen

Nystart i löneförhandlingarna för centralt strandade byggen i Malmö-Lund-området med mer än 12 veckor kvar av byggtiden. Men ingen retroaktiv ekonomisk kompensation. Det är de centrala delarna i Skåneuppgörelsen som blev klar igår.

Från och med idag gäller att nu ska centralt strandade Malmö-Lund-byggen med mer än 12 veckor kvar av byggtiden stämmas av. Vad är gjort fram till den 1 juli? Vad återstår? Det som återstår kommer att ingå som underlag för helt nya löneförhandlingar framöver. Arbetslagen kommer ensidigt att få välja lönesystem utifrån de tre löneformer som överenskommits i det nya avtalet som alltså blev klart igår. Under augusti kommer sedan de valda löneformerna att slås fast i nya förhandlingar.

Lönesystemen som arbetslagen har att välja på är: Premieackord, resultatlön eller bonusackord.

Observera att ovanstående alltså inte gäller lokalt strandade byggen i området eller byggen med mindre än 12 veckor kvar.

Försiktigt optimistisk

Ebbe Johansson, central ombudsman på Byggnads, har varit med om att ta fram uppgörelsen. Han är försiktigt optimistisk om att gubbarna på de berörda byggena ska kunna få en hyfsad avslutning på byggena:

– Jag tycker det finns vissa möjligheter att göra något så när goda resultat, säger han.

Däremot är han besviken på att det inte gick att fixa fram retroaktiv ersättning för den långa tid som arbetslagen gått på stupstockslön. I vissa fall över ett år. En besvikelse han delar med Freddie Åkerblom, en av de lokalombudsmän som jobbat mest med lönebråken.

– En del av grabbarna har gått i 14 månader och tappat 20-25 kronor i timmen. Det är ganska mycket pengar. Det är katastrof. Arbetsgivarna borde ha gjort en kompromisslösning.

Trots allt nöjd

Men Freddie Åkerblom är ändå nöjd att en överenskommelse trots allt kommit till stånd:

– Nästa vecka är det byggsemstester. Tänk att komma tillbaka från byggsemestern och så hade konflikten varit kvar. Det hade varit ett riktigt nerköp, säger han.

Avtalet gäller inte bara Malmö-Lund-området utan även för Kristianstad och Helsingborg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Omstart väntar på byggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig