info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Omplacering i lönetvist till arbetsdomstolen

I oktober 2003 omplacerade Skanska byggnadsarbetare på Astra Zeneca i Göteborg till andra byggen. Omplaceringarna gjordes i en lönestrid och Byggnads har nu anmält Skanska för föreningsrättskränkning.

Byggnads kräver Skanska på skadestånd på 150 000 kronor i arbetsdomstolen (AD). Orsaken är att Skanska omplacerade flera anställda som krävde ackord på en arbetsplats i Mölndal under sommaren och hösten 2003. Byggnads vill nu att AD prövar om åtgärden var föreningsrättskränkande för de anställda.
Skanska ville använda sitt bonuslönesystem på bygget. Men byggnadsarbetarna, som var vana ackordsarbetare från det norska Veidekke, som Skanska hade köpt upp, ville arbeta på ackord. Lokala och centrala förhandlingar strandade på bygget och arbetet fick utföras på så kallad stupstockslön, som då var 106 kronor per timme.

Under förhandlingarna hotade Skanska med omplaceringar om bygglaget inte vill gå med på bonuslönesystemet.
– De sade rent ut i tisdags att om vi inte accepterar deras förslag så tömmer de arbetsplatsen, berättar Ove Svensson, en av byggnadsarbetarna, till Byggnadsarbetaren när striden pågick.
Trots att flera av de anställda beskrev uttalade hot, kopplade till löneförhandlingen, hävdade Skanska att omplaceringarna var normala. Enligt Sydsvenska Dagbladet är man förvånad på Skanska över att Byggnads nu anmält frågan till AD.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Omplacering i lönetvist till arbetsdomstolen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig