info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ombudsman tog ut dubbla ersättningar

Ebbe Westgard, ombudsman i Byggnads, har sparkats från sitt jobb. Han har under en längre tid kvitterat ut dubbla löner.

Ebbe Westgard har fått dubbel ersättning, dels från Byggnads avdelning i Jämtland-Härjedalen, där han var kassör och avdelningsförståndare, dels från Bergs kommun. Totalt rör det sig om 59 dagar, under två års tid, som han fått ersättning för från både arbetsgivare och kommun, pengar som Westgard nu tvingas att betala tillbaka till Byggnads.

Normalt sett gör Byggnads avdrag på lönen, när en anställd får dagersättning för förlorad arbetsinkomst från annat håll. Ebbe Westgard skulle ha fått avdrag från sin lön med cirka 1 400 kronor per heldag.

– Eftersom det handlade om så många dagar och han inte kunde komma med någon vettig förklaring, uppmanade vi i avdelningens styrelse honom att säga upp sig, vilket han också gjorde, säger Gunnar Sandberg, avdelningsordförande i Jämtland/Härjedalen. Byggnads avdelning har inte räknat ut i detalj hur mycket Ebbe Westgard kvitterat ut totalt.

– Det rör sig om cirka 60-80 000, vi har inte den exakta summan eftersom det är både hela och halva arbetsdagar, säger Sandberg.

Ebbe Westgard sitter i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige i Bergs kommun. Han är också vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Totalt har han sex olika uppdrag. I Byggnads avdelning hade han en framskjuten position. Det var Byggnads egna revisorer som upptäckte att Westgard fått dubbel ersättning. Westgard har själv i samtal med styrelsen förklarat, att han inte medvetet försökt lura arbetsgivaren. Orsaken var att han arbetade mycket på kvällar och helger, tid som han sedan plockade ut i form av tjänstledighet under arbetsveckorna.

-Han borde ha berättat för mig att han hade så hög arbetsbelastning, säger Sandberg.

Claes Nykvist är ekonomichef på Byggnads förbundskontor i Stockholm och ansvarar för förbundets ekonomi centralt:

– Det är tråkigt det som inträffat. Jobbet som ombudsman bygger på förtroende och måste så vara. Det är svårt att upptäcka den här typen av fiffel när en annan organisation inblandad. Jag känner endast till en kommun, Uppsala, som faktiskt brukar begära in ett intyg från förtroendevalda som visar att arbetsgivaren gör avdrag på lönen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ombudsman tog ut dubbla ersättningar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig