info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ombudsmän blir konsulter

Malmö stad vill använda upphandlingen som vapen i kampen mot oseriösa företag och organiserad brottslighet. Byggnads i Malmö ska hjälpa kommunen granska företag som lämnar anbud, men tvingas samtidigt till tystnadsplikt.

Projektet Vita jobb går ut på att genom upphandlingar bekämpa ekonomisk brottslighet samtidigt som man stärker arbetares rätt till kollektivavtalsenliga löner och arbetsförhållanden. Projektet kommer att testköras under hösten 2012.
– Problemet har varit att det funnits bra policys för hur upphandlingar ska fungera men inte någon uppföljning, säger Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö som ansvarar för projektet.
Enligt honom vill man skapa jobb i Malmö men samtidigt inte ge jobben åt oseriösa företag som lurar sina anställda på pengar eller har svart arbetskraft.

Lovar rättvisa löner och arbetsvillkor

Genom att villkora kontrakten måste till exempel ett byggföretag som vunnit en upphandling med kommunen skriftligen lova att de kommer att betala kollektivavtalsenliga löner och inte fuska med skatten. Bryter företaget sitt löfte riskerar de skadestånd och blir av med kontraktet.
– På andra håll i landet har liknande projekt lett till att de största skojarna håller sig borta från kommunala upphandlingar, säger Andreas Schönström.

Byggnads blir konsulter…

För att kontrollera att företagen är seriösa har Malmö stad tagit in olika fackförbund som konsulter. Byggnads i Malmö har gått med på att hjälpa kommunen med att granska byggföretag som lägger anbud på kommunala byggprojekt. Men det finns en hake. Allt de hör och ser är belagt med sekretes, de får inte föra information om missförhållanden vidare till kollegorna på facket.

Men får tystnadsplikt

– Min första reaktion var att det här kan vi inte ställa upp på, säger Krister Persson, ombudsman på Byggnads region Skåne, som kommer att arbeta med projektet Vita jobb när det drar igång.
Men Krister Persson säger att han vant sig vid idén och menar att det positiva väger över.
– Svarta löner och dåliga arbetsförhållanden är ett stort problem. På det här sättet kan vi stoppa oseriösa företag redan vid upphandlingen.
Under hösten 2012 kommer projektet Vita jobb att testas, därefter ska det utvärderas. Vita jobb kan slå igenom på bred front i alla upphandlingar i Malmö våren 2013.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ombudsmän blir konsulter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig