info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Olycksbygge stängt för insyn

Byggnadsarbetaren får inte komma in på SSABs koksverk i Luleå för att göra ett arbetsplatsreportage om ugnsmurarnas arbetsmiljö. För andra gången nekas tidningen tillträde till arbetsplatsen.

Sommaren 2003 dödades en slovakisk ugnsmurare då han föll i en koksugn och SSAB fick mycket kritik för arbetsmiljön. En arbetskamrat till den omkomne trädde fram och berättade om missförhållanden med löner, arbetsmiljö och arbetstid. Reparationerna pågick medan koksverket var i drift och det var extremt hett och riskfyllt. Ett flertal tillbud inträffade med brännskador och fallande föremål. Det fanns cancerframkallande ämnen i luften.

Efter detta försökte Byggnadsarbetaren få komma in och göra ett arbetsplatsreportage. Avsikten var att träffa ugnsmurarna och kunna göra en självständig bedömning av arbetsmiljön. Svaret från SSAB blev ett nej och ett besked om att inga medier släpptes in.
Nu är slovakiska ugnsmurare tillbaka på samma arbetsplats för att mura om en ugn. Fortarande i en svår och riskfylld miljö. Byggnadsarbetaren har än en gång begärt att få komma till arbetsplatsen för att göra ett arbetsplatsreportage. Men det blev nej även denna gång.
– Vi tar inte emot externa besök under reparationens gång, säger Hillevi Johansson, från Informationsgruppen vid SSAB Tunnplåt i Luleå, efter att ha diskuterat frågan med enhetschefen för koksverket.

En orsak är säkerhetsskäl. Men inte bara det. Företaget vill helt enkelt inte ha folk utifrån på arbetsplatsen under reparationen. Hon säger däremot att företaget tänker bjuda in media för en visning av koksverket när projektet är avslutat. Men då är byggnadsarbetet över.
Efter uppgifterna om slovakernas undermåliga löner i höstas, förhandlade Byggnads fram en kompensation på cirka 20 miljoner kronor till murarna. De var anställda av underentreprenörer till SSAB.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Olycksbygge stängt för insyn

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig