info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Olika versioner om tumult på Malmöbygge

Förnekanden och svikande minnen. Det präglade förhören när rättegången om misshandeln av en byggnadsarbetare på Apelgårdsskolan i Malmö hölls.

Apelgårdsskolan, Malmö, tisdagen den 21 januari. Byggnadsarbetaren Mikael Lindskog är på väg till boden för lunch när hans väg spärras av en yngling. Ynglingen är arg. Han påstår att Mikael Lindskog har kallat honom svartskalle dagen före och frågar om han vågar säga det igen. Han vägrar att släppa förbi Lindskog och stämningen blir allt mer upprörd.
Till slut tappar Lindskog tålamodet och faller till föga för ynglingens krav. Svartskalle säger han.
Ögonblicket därpå träffas han av ett slag. En av ynglingens kamrater måttar en spark mot Lindskog som han parerar. Kamraten och Lindskog faller på varann ner i en rabatt. Allt fler elever på skolan strömmar till och tumultet är ett faktum.

Så beskrev Mikael Lindskog själv i tingsrätten i går upptakten till den misshandel han utsattes för i vintras på tillbyggnaden av Apelgårdsskolan i stadsdelen Rosengård i Malmö.
De fyra åtalade hade andra versioner av det inträffade. Samtliga hävdade att Mikael Lindskog slagit först, något han själv förnekar. Åklagaren påpekade att en av de åtalade till polisen i vintras uppgav att en av hans medåtalade slagit först.
Två av de åtalade erkände att de delat ut sparkar mot Lindskog. En medgav också att han kastat sten när Lindskog flydde upp i boden för att undkomma de åtalade.
Enligt Mikael Lindskog förföljdes han upp i boden av en av de åtalade pojkarna som beväpnat sig med ”någon järnpinne”.
Två av de åtalade nekade helt till att de deltagit i misshandeln. De hade visserligen varit på platsen men bevittnat tumultet på en bits avstånd.

Dagen innan själva misshandeln hade Mikael Lindskog och två av de åtalade haft en muntlig dispyt. Det åtalade hävdar att Lindskog gjort en Hitlerhälsning mot dem när de befann sig på bygget. Han ska också ha kallat dem för svartskallar.
Mikael Lindskog förklarade hälsningen med att han kallat på kranföraren och att han skulle ha sagt svartskallar åt dem vid det tillfället förnekar han.
-Jag sa åt dem att det är bättre att de går in och lär sig skriva och räkna, sa han i rätten.
Tio månader har förflutit sedan händelserna vid Apelgårdsskolan ägde rum, något som försvårar rättsprocessen. Både Lindskog och de åtalade hänvisade flera gånger till svikande minnen, både i förhör med åklagare och advokater.
I dag fortsätter rättegången med vittnesförhör.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Olika versioner om tumult på Malmöbygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig