info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Olagliga jobb hos Skatteverket

17 personer som bygger Skatteverkets nya lokaler i Sundbyberg saknar tillstånd för att arbeta i Sverige. Sju av dem har dessutom förfalskade handlingar. Det framgår av Byggnads och BI:s utredning.

I samband med att Dagens Arena skrev om så kallade papperslösa byggnadsarbetare på Skatteverkets nya kontor i Sundbyberg bestämde sig Byggnads Stockholm-Gotland och Sveriges Byggindustrier för att ta reda på hur förhållandena egentligen såg ut för de anställda på de två underentreprenörerna Contender AB och Contender Demolering AB. Efter att jämfört de uppgifter som företagen presenterat kring de anställda med MIgrationsverkets register stod det klart att 17 av de 27 personer som Byggnads och BI låtit undersöka saknade tillstånd för att arbeta i Sverige.
– Sju av de personerna har dessutom haft uppenbart förfalskade LNA-kort som visar huruvida man har rätt att arbeta eller ej i landet, säger Christian Bengtzelius, ordförande i Byggettan.

Kommer från Centralasien

De papperslösa arbetarna som kommer från Uzbekistan och Kazakstan har jobbat med rivning och håltagning men enligt Christian Bengtzelius ska det också finnas flera anställda i företagen med latinamerikansk bakgrund. De har dock inte funnits med i kontrollen och han utesluter inte att företaget har anställt fler på oklara grunder.
– Det här är två stora företag som är medlemmar i Sveriges Byggmästarförening och har mellan 50-75 anställda. De har jobbat på byggen åt både Veidekke, Skanska och Arcona, säger han.

”Skatteverket bryr sig inte”

Christian Bengtzelius tycker att det mest anmärkningsvärda är att Skatteverket inte har reagerat. Trots att personerna inte får arbeta i Sverige har allihop fått en skattsedel.
– Skatteverket bryr sig inte om att folk saknar rätt att arbeta i landet, de bryr sig bara om att skatten kommer in. Det finns ingen dialog mellan myndigheterna, säger han.
Migrationsverket kommer enligt Christian Bengtzelius att polisanmäla ägaren till företagen och de personer som har arbetat utan tillstånd. Byggnadsarbetaren har sökt ägaren till företaget för en kommentar.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Olagliga jobb hos Skatteverket

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig